Ulica Boutiques obscures

Žanrdružbeni roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Mojca Schlamberger Brezar
Ključne besede Iskanje identitete, Pariz, Spomin
Število strani

189

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Iskanje ulic kot iskanje samega sebe

Ulica Boutiques obscures je eden izmed številnih romanov Patricka Modiana, Nobelovega nagrajenca za književnost (2014), v katerem se melanholično iskanje samega sebe prepleta s podobami in ulicami Pariza, s časom po drugi svetovni vojni, časom, kjer osebe vznikajo v njim lastni eni ali drugi resničnosti.
Guy Roland, protagonist romana, ki zaradi dogodkov med vojno izgubi spomin, se odloči najti samega sebe. Z njim se podamo v iskanje njega samega in njegovega doma, prijateljev, ki so bili njegovi smerokazi, njegove ljubezni, Denise. Katero življenje živimo, katero je resnično in katero ne? Kdo od tistih, ki jih srečujemo, nas usmerja v križiščih, ko ne vemo, kam zaviti, v katero ulico, kjer bi se lahko ustalili? Kako živeti z drobci spominov, ki nam le delno pripadajo, z drobci, ki se vsipajo iz podzavesti kot drobne snežinke z neba v našo zavest, ki jih topla in iščoča topi in voda spomina pronica v nas? Koliko tega, kar bo Guy našel v iskanju, bo z lahkoto sprejel in koliko ne? Morda pa to le ni poglavitno vprašanje, morda je poglavitno to, da se zavemo, da smo živeli tako, da nismo nikogar prizadeli. Morda je to tisti občutek, ki premaga vsa občutja minljivosti, zapuščenosti, brezimnosti.

Glej tudi:

Kdo ve? Morda bomo na koncu izhlapeli. Ali pa bomo le še kot rosa, ki je prekrivala šipe, ta trdovratna zarošenost, ki je niso mogli zbrisati z roko. Le kako se je šofer orientiral? Denise je zaspala in njena glava je padla na mojo ramo.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ulica Boutiques obscures.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 32
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja