Metulj

Žanrdružbeni roman, mladinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2009
Založba
Ključne besede Družina, Prijateljstvo, Bratje in sestre, Mladost, Puberteta
Število strani

285

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ariella Coyle je stara 13 let, skoraj že 14, najstnica, ki je v svojem najobčutljivejšem obdobju. Vsi jo kličejo Rozina in ima prijateljice, ki jih v bistvu ne mara, vendar naredi marsikaj za to, da bi jim bila všeč in bi jo sprejele. Njena družina jo ima nadvse rada, vendar čuti, da se jim ne more zaupati. Svoja čustva in misli zadržuje zase, občutek ima, da je nihče ne razume. Nekega dne se spoprijatelji z mlado sosedo Maureen, ob kateri se počuti sprejeto in se ji lahko odpre. Načrtuje veliko zabavo za svoj 14. rojstni dan, vse poteka kot si je zamislila, hrana je prava, njena nova obleka, ki ji jo kupila soseda, ji lepo pristoji in počuti se dobro. Vendar pride do neljubega dogodka, ki skrha prijateljske vezi med dekleti. Simpatičen roman o vsakodnevnih težavah odraščanja, prijateljstvu in družinskih vezeh.

Cyder ima rad Rozino, zmeraj jo je imel rad, od trenutka, ko jo je prvič zagledal, bilo je na dan, ko se je rodila. Spomni se bolnišnice, okna sobe z novorojenčki, pred katerim je stal fotku ob strani in pritiskal na šipo listek na katerem je pisalo Coyle; spomni se, kako je sestra hodila po prehodih med posteljicami, dokler se ni pred eno ustavila, pred njihovo, pred njegovo. Rozina, vsa povita, je bila le dojenček, ki kuka skozi razporek v odejici – samo glavica dojenčka, resnici na ljubo – zabuhla kot marelica, našogljena, plešasta -, toda Cyder si je srčno želel, da bi skozi šipo segel do nje, živijo, živijo, živijo. Z očmi je poiskal očetove oči in izmenjala sta pogled, kakršnega nista nikoli pozneje. Nem in srhljiv. To novo bitje je prišlo spremenit svet. Vzeti Cyderju vlogo mlajšega, mu dati nekaj, kar bo lahko varoval in ščitil. Rozina ima Justina raje kot Cyderja, tako je z večino ljudi in ni jim zameriti, in čeprav je Cyder sprva upal, da bo s sestro morda drugače, se je že pred leti sprijaznil, da ni. (str. 79)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Metulj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 60
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja