Idiot : roman v štirih delih

Žanrljubezenski roman, psihološki roman, realistični roman
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Drago Bajt
Ključne besede Epilepsija, Krotkost, Ljubosumje, Naivnost, Posesivnost, Zaljubljenost
Število strani

645

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

21-22 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Sveti norec se ujame med človeško in božansko ljubezen

Razburljiv ljubezenski zaplet se v dobrega pol leta odvrti v caristični Rusiji, s konca 19. stoletja. Glavni junak, knez Miškin, je mladenič, sirota, a vseeno knez in dedič, ter tako pozicioniran v nižji srednji sloj ruske aristokracije. Ljudje ga imajo za idiota, česar se zaveda, a ga to ne moti, saj je njegov idiotizem srčne narave – je spravljiv in krotek usmiljenec, ki je ob tem, da izjemno dobro zaznava duševne premike v bližnjih, vedno pripravljen vse odpustiti. Žene ga vzhičenost, ki se občasno razreši v napadih epilepsije.

Zaplete se v vroč ljubezenski trikotnik, občasno štirikotnik, petkotnik, v katerih ravno on sam predstavlja neke vrste kamen spotike, naivnega Kristusa, ob katerega se vsak spotika na izviren, njemu lasten način. Skozi to spotikanje avtor pravzaprav opisuje družbo oz. boljše in slabše značaje, ki jo sestavljajo. Roman se bere kot ljubezenski, a na neromantičen način, saj je izjemno realističen in nič v skrbeh glede srečnega konca – avtorja zanimajo le gola resnica in poučne posebosti njene dinamike v posameznikih in družbi. Usodno je, da knez Miškin prisilno niha med ljubeznijo do Ženske in ljubeznijo do Človeka, kar vse vpletene spravlja ob pamet – nazadnje se vsi zapleti razpletejo na nepričakovan način, boleče in nenazdzorovano.

‘Opekel si je roko?’
‘Ja, svojo lastno. Verjemite ali ne, meni je vseeno.’
Knez je spet utihnil. V Aglajinih besedah ni bilo šale; jezila se je.
‘A je svečo prinesel s seboj sem, če se je to zgodilo tukaj? Ne morem si misliti, da bi drugače…’
‘Ja… svečo. Kaj pa je pri tem tako neverjetnega?’
‘Celo ali v svečniku?’
‘Ja … ne … pol sveče … ogorek… celo svečo – saj je vseeno, pustite me …! Tudi vžigalice je prinesel, če bi že radi vedeli. Prižgal je svečo in cele pol ure držal prst nad njo; a mar to ni mogoče?’
‘Včeraj sem ga videl; nima ožganih prstov.’
Aglaja je namah bruhnila v smeh, čisto kot kakšen otrok.
‘Veste, zakaj sem se zdajle zlagala?’ se je namah zasukala h knezu s pravo otroško zaupljivostjo in smehom, ki je trepetal na njenih ustnicah. ‘Kadar lažeš in pri tem spretno dodaš še kaj neobičajnega, kaj ekscentričnega, kaj, kar je zelo redko ali pa sploh nemogoče, potem laž postane čisto verjetna. To sem sama opazila. Le da se meni ni posrečilo, ker sem nerodna…’
(str. 448)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Idiot : roman v štirih delih.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 157
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja