Ponižani in razžaljeni : roman v štirih delih z epilogom

Žanrdružbeni roman, psihološki roman, realistični roman
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Borut Kraševec
Ključne besede Strasti, Spor, Bolezni, Družina, Ljubezen
Število strani

525

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

17-18 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Večna zgodba o ljubezni, ranah in ponižanju.

Ponižani in razžaljeni je po splošnem konsenzu najbolj avtobiografsko delo velikega ruskega pisatelja. Izhajal je v podlistku literarno-politične revije, ki jo je vodil njegov brat, in morda je v tem dejstvu iskati razlog za melodramatičnost, ki ga delu kritiki pogosto očitajo. Zgodbo v retrospektivi pripoveduje propadli, na smrt bolni pisatelj Vanja, Ivan Petrovič; zgodbo, ki se je odvila pred enim letom in ki je preokrenila smer njegovega življenja. Vse skupaj se začne, ko ga neke noči mladostna ljubezen Nataša preseneti z izjavo, da se je zaljubila v drugega, v kneza Aljošo. Zato Nataša beži od doma, zapustila bo ljubečega očeta in mater. Zaveda se, da se njena strast do odkritosrčnega in naivnega, a tudi infantilnega in neodgovornega Aljoše ne bo končala dobro, hkrati pa noče izgubiti Vanjevega prijateljstva. Skupaj z Vanjo nato sledimo mučnemu ljubezenskem trikotniku, ki dobi tragične razsežnosti, ko se Aljošev oče, knez Valkovski, odloči s tožbo Natašinim staršem vzeti vse, kar imajo. V istem času postane Vanja v nenavadnem spletu okoliščin varuh uboge brezdomne deklice Nelly, ki pa ima, kot se pokaže, žalostno in presenetljivo zgodovino …

“Ja, ljubim ga kot nora,” je odgovorila in pobledela, kot da bi jo zabolelo. “Tebe nisem nikoli tako ljubila, Vanja. Saj tudi sama vem, da se mi je zmešalo in da ne ljubim tako, kot bi morala. Slabo ga ljubim … Poslušaj, Vanja: tudi prej sem vedela in sem celo v najinih najsrečnejših trenutkih slutila, da mi bo povzročil samo muke. Ampak kaj naj naredim, če pa zdaj celo te muke občutim kot srečo? Misliš, da grem k njemu po veselje? Misliš, da ne vem že vnaprej, kaj me pri njem čaka in kaj bom morala zaradi njega pretrpeti? Poglej, prisegal mi je ljubezen, ves čas mi je nekaj obljubljal, ampak jaz ne verjamem nobeni njegovi obljubi, ne pripisujem jim nobenega pomena in jim ga tudi prej nisem, čeprav sem vedela, da mi ni lagal in da sploh ni sposoben lagati.” (str. 64).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ponižani in razžaljeni : roman v štirih delih z epilogom.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 38
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja