Oona & Salinger

Žanrdružbeni roman, življenjepis / biografija
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Mojca Merc
Ključne besede Ljubezen, Vojna, Ameriški pisatelji
Število strani

251

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

V času pred vojno se ne zaljublja.

Z Oono O`Neil in Jerryjem Salingerjem, katerih življenja si je avtor mojstrsko izposodil za pričujoč roman, se preselimo v čas pred drugo svetovno vojno in po njej. Kakšen je torej ameriški svet, ko na drugi strani zemeljske poloble, v Evropi, vzplamtevajo zametki vojne? Ljudje se veselijo, mirno kadijo, alkoholna omama je stalnica. Ljudje se zabavajo. Pravzaprav je vse lahkotno in sproščeno. Še posebej to velja za sloj ljudi, ki nima finančnih skrbi, ki se začne pojavljati na naslovnicah in po druženju z njimi se meri pomembnost ostalih. Razkošnost torej cveti. Oona in Jerry se v tem predvojnem času dobro spoznata, njuna zaljubljenost je očarljiva. Potem ZDA vstopijo v vojno v Evropi. Jerry odide na evropsko bojišče, Oona medtem spozna Charlieja Chaplina. 9.000 km razdalje se zdi kot 9.000 vzrokov, zaradi katerih ljubezen na eni stani veni, na drugi pa se bori za obstanek. Jerrya po vrnitvi iz vojne muči veteranski sindrom in osamljenost. “Ni sicer mrtev, a ni več med živimi.” Tako pravijo vojni veterani. Z Oono se srečata še enkrat na stara leta, nekdanja ljubimca, dva starca s spomini, steklenico belega vina in smrtjo pred seboj.
Beigbeder je napisal roman, ki nas popelje med resnične osebe tega časa pred in po drugi svetovni vojni in je prepričan, da pisma, ki sta si jih pisala Oona in Salinger, prav gotovo potrjujejo njegovo zgodbo. Bomo videli, ko bo družina pisma dopustila objaviti. Do takrat pa bodo spravljena v družinski zapuščini, mi pa bomo stiskali pesti za Beigbederja, da se je v največji meri približal resnici.

Jerry ne zna meriti, puška mu nese postrani, sistematično zgreši tarčo na dva metra. Oona z rdečimi vrtnarskimi škarjami obrezuje bele rožne grme. Jerry v ledenem mrazu izkoplje veliko luknjo v blato. Na igrišču na vrtu Oona v belem krilu izgubi pri tenisu 6:1. Jerry leže in se zvije na skalo, da bi vsaj za hip na suhi podlagi zaprl oči. Oona v svojem zaobljenem trebuhu spet začuti brce. Jerry z ledenimi prsti s težavo spet napolni puško. Oona pri dostavi na dom naroči jagode, maline in vaniljev sladoled. Jerry v žepu svojega suknjiča preveri, ali ima cevčico z morfijem in podkožno injekcijo. Oona na plaži igra badminton. Jerry posluša, kako bombe eksplodirajo druga za drugo vsakokrat misleč, da je naslednja zanj. Oona na kalifornijskem radiu sliši, da bo vojne kmalu konec. Jerry posluša “Lucky Strike Program” (Frank Sinatra in Glenn Miller) in piše Varuha v rži.
(str. 180)

Citati

(1)

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 46
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Dela avtorja