Odrešenik

4,6
(15)
Žanrkriminalni roman
Narodnostnorveška književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2014
Založba
Prevod Maja Lihtenvalner
Ključne besede Detektivi
Število strani

479

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Detektiv Harry Hole, samosvoj, depresiven vendar odličen policist išče skrivnostnega strelca, ki sredi božičnega koncerta Vojske odrešitve ubije enega od pevcev.
Policist s strganim plaščem, pasjim ugrizom, slabim slovesom in z zadahom po alkoholu. Človek, ki se vedno zanese na svoj nos, ima svoj lastni urnik in svojo notranjo uro. Pri odhodu na drugo delovno mesto, mu njegov nadrejeni podari ročno uro. In prav nadležno tiktakanje te pregrešno drage ure mu pomaga najti skrivnostno osebo, ki je delovala skupaj s princem. Seveda mu uspe pojasniti tudi smrt mladega narkomana in odkriti atentatorja.
Knjiga Odrešenik je četrta v pisateljskem opusu norveškega pisatelja kriminalk. V slovenskem prevodu so izšle: Taščica, Brezskrbno in Pentagram.
Glavni junak je Harry Hole, za katerega avtor pravi, da je človek, ki se bojuje s celim svetom in sam s seboj.

“Pravijo, da je razlog, da je toliko zločincev na svobodi, ta, da je pravni sistem mreža z velikimi luknjami. Ampak ta slika je čisto zgrešena. Mreža ima v resnici zelo majhne zanke in ulovi tudi majhne ribe, ko pa vanjo treščijo velike ribe, se raztrga. Hoteli smo biti mreža okoli mreže, tista, v katero se ujamejo tudi morski psi. V skupini niso bili samo ljudje iz policije, ampak tudi odvetniki, politiki in birokrati, ki so dojeli, da struktura naše družbe, zakonodaja in pravni sistem niso pripravljeni za mednarodni organizirani kriminal, ki je po padcu meja vdrl v našo državo. Policija ni imela pooblastil, da bi igrala po enakih pravilih kot kršilci zakona. Dokler zakonodaja ne bi zapolnila lukenj. Zato smo morali delovati iz zakulisja.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Odrešenik.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 15
Želi prebrati: 13
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 29