Angie

Žanrproblemski roman, mladinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2007
Založba
Ključne besede Mladostniki, Odraščanje, Duševne motnje, Starševstvo
Število strani

236

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Angie je mladinski roman slovenske pisateljice Janje Vidmar, ki v slovenskem literarnem prostoru velja za eno najbolj produktivnih pisateljic na področju literature za mladino. Gre za še enega v celi vrsti t.i. problemskih romanov, kjer je v ospredju nekoliko nenavaden odnos med materjo in hčerjo.
Angie, osrednji lik romana Janje Vidmar, je mladostnica, ki išče pot v odraslost ob odsotnem očetu in bipolarni materi. Pri še ne osemnajstih letih ima cel kup zdravstvenih težav, od obsesivne kompulzivnosti, agorafobije, panike do motnje govora. S svojimi težavami se mora spopadati povsem sama, saj ne more računati na pomoč svoje mame, ki nikakor ne more preboleti očetovega odhoda. Še več, Angie je tista, ki skrbi za mamo, in namesto, da bi mama učila hčer živeti in bi ji nudila prostor za uravnotežen razvoj, mora Angie reševati mamine ljubezenske težave in tolažiti njene zavržene moške. Zaradi svojih težav se Angie boji javnih prostorov. Svoja dejanja uravnava glede na to, koliko ljudi bo videla v določenem času. Da bi pomirila paniko, ki se je večkrat loteva v povsem običajnih situacijah, šteje vdihe in izdihe ter se ograjuje s plastičnimi lončki. Težave ima tudi z govorom, saj ves čas zamenjuje zloge, čeprav vztrajno trdi, da ni dislektična.
Kljub njeni inteligentnosti je povsem nesposobna za običajno življenja. Celo šolo dela kar od doma. Rešitev za vse njene težave je topel in varen dom, v katerem bi se lahko normalno razvijala. Vendar Angijina zgodba nima srečnega konca. Njen oče se ne vrne domov, mama nikakor ne more odrasti in tudi tretje osebe, ki bi ji lahko pomagala, ni od nikoder. Na koncu spozna, da obstaja samo ena rešitev iz dane situacije. K sebi se bo lahko spravila le sama, z lastno voljo in zaradi lastne odločitve.

“Kognitivna terapija je osnovana na premisi, da je slabo prilagojeno vedenje sekundarno in se nanaša na primarno distorzijo mišljenja, ki ga imajo ljudje o sebi in o tem, kako jih doživljajo drugi ljudje.Zdravljenje je kratkotrajno, aktivo in osredotočeno na popravljanje napačnih predpostavk ter na konfrontiranje in raziskovanje tistih situacij, ki povzročajo anksioznost in depresivnost.” (str. 147)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Angie.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 33
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2