Gospodična Nihče

Žanrdružbeni roman
Narodnostpoljska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Klemen Pisk
Ključne besede Odraščanje, Dekleta
Število strani

462

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Sodobni poljski pisatelj z letnico rojstva 1948 se Slovencem predstavlja z romanom, napisanim konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, prvič je izšel dobrih pet let kasneje, v domovini povzročil vihar navdušenja na eni in neodobravanja na drugi strani, vsekakor pa do sedaj predstavlja avtorjev največji pisateljski uspeh.

Zgodba je časovno umeščena v osemdeseta leta, torej je pisal o Poljski takratne neposredne sedanjosti, vendar se njegova pripoved ne nanaša na prikazovanje družbenih razmer iztekajočega se režima, ampak izključno na medosebne odnose med literarnimi liki in bi jo lahko postavili v katerikoli čas. Glavna junakinja in prvoosebna pripovedovalka je petnajstletna Mariša, ki mora nekaj mesecev pred zaključkom osnovnega šolanja zaradi preselitve zamenjati šolo. Izhaja iz revne in religiozne družine, sestavljene iz očeta rudarja, mame gospodinje ter petih otrok, vzgojena je strogo, vajena je ubogati in prevzemati številna domača opravila, prilagoditev na nove razmere večjega mesta pa ji predstavlja precejšnjo težavo. V šoli naleti na norčevanje sošolcev, pri katerem je posebna mojstrica razredna princeska in lepotička Eva s svojo druščino prisklednic. Sončni žarek se pokaže v osebi razredne čudakinje Katje, odštekanem dekletu z izdelanimi načeli, shizofrenimi izpadi in samodestruktivnimi nagnjenji, ki Marišo hitro potegne v vrtinec uporniškega, nepredvidljivega in problematičnega vedenja. Ko nekega dne Katja nepričakovano zaradi neke nedefinirane bolezni izgine iz Marišinega življenja, oko nanjo vrže Eva. To je preobrat, s katerim se bralec težko sprijazni, saj si racionalno težko razloži, kako lahko siromašno in sramežljivo pišče pritegne šolsko rajsko ptico, vso razvajeno in samozavestno. Tudi v tem prijateljstvu Mariša potegne krajši konec, ne toliko v podrejanju kot v zanikanju same sebe, svojih razmišljanj in vrednot ter prevzemanju negativnih lastnosti svojih novih prijateljic, veščih manipulacije in doseganja lastnih ciljev.

Avtor zaplet spretno pripelje do konca in bralcu izbriše mnoge pomisleke, ki so se nabrali med branjem, pa naj se tičejo raznih postmodernističnih prijemov, domišljijskih situacij ali pa za petnajstletnice morda preveč psihoanalitično razmišljujočih deklet.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Gospodična Nihče.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi