Žanrmladinski roman, zgodovinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDob, 2019
Založba
Ilustracije Marina Gabor
Ključne besede Zgodovina, Slovani, Bojevanje, Preživetje, Slovanska mitologija, Pustolovščine, Bratje in sestre, Beg
Število strani

270

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Slovanske pustolovščine #1

V prvem delu z naslovom Pobeg (zbirka Ognjeno pleme) nas pisatelj popelje na pustolovsko potovanje v zgodovino, v čas preseljevanja Slovanov. Glavna junakinja Ajda je hči Slovana Ognjena in matere Astrid, princese tavriškega rodu. Ker mati ob porodu umre, Ognjen najde Ajdi krušno mamo Rožo, s katero ima hčerko Milo in še trojčke Vlada, Vuka in Plamena. Vendar tudi ona ob porodu trojčkov umre. Za otroke skrbi babica Rada, mati Rože, ki je tudi zdravilka. Ajda se od babice nauči veliko o zdravilstvu, hkrati pa ji pomaga skozi vizije tudi pokojna mama.
Ko se oče Ognjen, velik bojevnik in vojskovodja, upre starešinam, se za otroke začne težko obdobje, saj želijo Slovani ustaviti njegovo naraščajočo moč z ugrabitvijo otrok in izsiljevanjem. S pobegom iz domačega okolja želijo otroci le preživeti. Ko spoznamo, da ima tudi Mila poseben dar, da lahko govori z živalmi, v zgodbo vstopijo tudi volkovi, ki postanejo zavezniki otrok. Pričakuje vas napeto branje, polno preobratov in zapletov.

Zakaj nas preganjajo? Vukovo vprašanje je ostro zarezalo v hrepenenje po varnosti, toploti in hrani. Vsi hkrati so pogledali Ajdo. Ajda ni bila le najstarejša, ampak je pri fantih in tudi Mili veljala za najbolj pronicljivo. Vedno je našla pravi odgovor tudi na najbolj zapletena vprašanja. A tokrat ni znala odgovoriti. Mathair jo je posvarila, a ni razumela, pred čim. Pred njenimi ljudmi. To se ji je razodelo, ne pa tudi vzrok. Morda je povezano z očetom. Ko bi le lahko spregovorila z domačimi iz bratstva! (str.39-40)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pobeg.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 44
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja