Aktovka

4,2
(13)
Žanrdružbeni roman
Narodnostjaponska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Prevod Iztok Ilc
Ključne besede Ljubezen, Odnosi med spoloma, Prijateljstvo, Učitelji, Samske ženske
Število strani

214

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Nenavadna ljubezen do učitelja

Protagonistka romana Aktovka japonske pisateljice Hiromi Kawakami je Tsukiko, samozavestna samska ženska v poznih tridesetih letih. Nekega dne v svoji priljubljeni gostilni sreča nekdanjega profesorja japonščine, ki mu pravi le sensei. Srečanja postajajo vedno pogostejša in tako se nekega dne naposled zapleteta v pogovor, ob katerem obujata spomine. Ugotovita, da oba živita sama in sta samska. Tsukiko je prepričana, da v ljubezni nima sreče, profesor pa je ostal sam. Druženje ob dobri hrani in sakeju je vedno lepše in to niso več zgolj le naključna srečanja v gostilni, temveč se med njima razvije pravo prijateljstvo. Kmalu oba začutita, da si želita medsebojne bližine pogosteje, še več, da si želita bližine, ki ne bi temeljila le na prijateljstvu, temveč tudi ljubezni. Očitna starostna razlika skoraj tridesetih let ju pri tem prav nič ne moti. Profesorjeva drugačnost in posebnost prične Tsukiko privlačiti in vanj se zaljubi. Sprva se zdi, da ji profesor čustev ne vrača, a kmalu se vse spremeni. Toda kako? Se bosta v harmoniji ujela? Hiromi Kawakami je ena izmed najprepoznavnejših japonskih avtoric. Za svoja dela je bila že večkrat nagrajena. Roman Aktovka je bil leta 2001 odlikovan z nagrado Tanizaki. Prečudovita ljubezenska zgodba, napisana v preprostem jeziku, na trenutke hudomušna in polna čustev.

Kdaj sva se s profesorjem tako zbližala? Sprva mi je bil daleč. Bil je “srednješolski profesor” izpred mnogih let, prileten, neznan. Tudi potem ko sva se po drobcih začela zapletati v pogovore, sem ga le redko pogledala v obraz. Bil je nejasna prikazen, ki je mirno pila svojo pijačo za točilno mizo, na sedežu tik ob mojem. Samo njegov glas že od začetka hranim v ušesu. Malenkost visok, vendar krepko podložen z nizkimi toni, lepo zveneč glas. Pritekal je iz brezmejne navzočnosti zraven mene za točilno mizo. (str. 157)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Aktovka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 36
Komentarji: 0
Število ocen: 13
Želi prebrati: 11
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 21

Morda vam bo všeč tudi