Žanrkratka zgodba
Narodnostslovaška književnost
Kraj in leto izidaHlebce, 2017
Založba
Ključne besede Družbeni odnosi, Mladostniki
Število strani

99

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Ni najbolj prijetno, če nikomur ne pripadaš, če si izgubljen." (str. 34)

Knjiga 13 je zbirka zgodb za mladince, ki nakazuje zapletenost sodobnega sveta, prilagajanje spremembam, vživljanje v kožo drugih, ljubezen do živali in še veliko tem, ki jih mladi obdelujejo pri vstopu v svet odraslih. Gre za nežne zgodbe (skrivno srečanje Leje in Le, Odkritja na vrtu idr.), ki pritegnejo tudi zaradi povsem ‘neameriškega’ načina pisanja, iz drugačnih vidikov in okolij. Leta 2012 so 13-ko nagradili z Bibiano in jo razglasili za najlepšo knjigo na Slovaškem. Avtorica Jana Bodnarova je ena osrednjih slovaških avtoric, umetnostna zgodovinarka in udeleženka Vilenice 2016. Nekaj časa je študirala bibliotekarstvo in latinščino. Deset let je bila zaposlena kot arhivarka zgodovinsko-umetnostnih del v Prešovu in pisala je članke o sodobni umetnosti. V 90-ih se odloči za svoboden poklic književne ustvarjalke. Ustvarja videpoezijo in jo predstavlja doma in na tujem. Živi in ustvarja v Košicah.

Mačke imajo menda sedem življenj. Škoda, da ljudje niso kot mačke. V drugem življenju mogoče ne bi več imel bolne noge. (str. 23)

Ko sem obležal na tleh, so me zares začeli gristi. V rame, v podlahti. Raztrgali so mi hlače, me grizli v goleni. Doma nisem nič povedal. Niti Adelki nisem pokazal odtisov zob. Še vedno jih imam na rokah in nogah. Nočem je prestrašiti. Niti jeziti mami. V to mesto je prišla zaradi višje plače v trgovini. V bistvu zaradi naju. Da bi nama bilo bolje. Še sreča, da imam tale dnevnik. Še sreča, da je nekdo iznašel črke. Lahko jih sestavljamo v besede in stavke. Z njimi lahko napišemo pismo. Pisal bom očetu na čezoceanko. Naj se res že vrne. (str. 26)


Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige 13.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja