V imenu otroka

4,2
(15)
Žanrdružbeni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Dušanka Zabukovec
Ključne besede Družinsko pravo, Mladostniki, Otroci, Sodišča, Zakonska zveza
Število strani

234

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Koristi otrok, njihova dobrobit, to sta socialni kategoriji. Noben otrok ni otok."

Roman V imenu otroka angleškega pisatelja Iana McEwana prinaša vpogled v svet sodišč, hkrati pa glavno protagonistko Fiono Maye, sodnico londonskega civilnega sodišča, spremljamo tudi v zasebnem življenju. Njene sodbe žanjejo spoštovanje med kolegi, za domačimi zidovi pa se sooči s krizo v partnerski zvezi, ko ji mož odkrito pove, da si želi kratkotrajne ljubezenske veze z mlajšo žensko. Obžaluje tudi, da jo je poklicna pot odvrnila od materinstva, na njeno sodniško tehnico pa so največkrat postavljene ravno pravice otrok, ki jih je potrebno zakonsko zavarovati pred interesi staršev. Odločitev sodnice bo krojila prihodnost mladoletnic: bo sodišče ugodilo materi in jima omogočilo šolanje ali pa bosta po očetovi volji ostali v okovih verske skupnosti, ki otroke vzgaja s strogimi omejitvami in žensko podreja vlogi matere in gospodinje. V primeru siamskih dvojčkov se odloča med manjšim in večjim zlom: žrtvovati enega in s tem rešiti drugega ali oba prepustiti usodi. Za življenje gre tudi v primeru sedemnajstletnega Adama, ki bi nujno potreboval transfuzijo, on in starši kot Jehove priče pa temu nasprotujejo. Razplet dogodkov Fiono vodi do bridkega spoznanja, da se njena odgovornost ne konča v sodni dvorani.

“Adam je ležal mirno in poslušal, kaj pripoveduje. Nazadnje je zasukal glavo na blazini in jo pogledal v oči. Pokazala je že dovolj resnobe in bila odločena, da ne bo odvrnila pogleda. Njegovo dihanje se je bolj ali manj umirilo, njegov pogled je bil mrk in resen, nemogoče ga je bilo doumeti. Ampak bilo je vseeno, kajti bila je mirnejša kot prej ves dan. Nič pretiranega. Če ne mirna, vsaj brez občutka, da se ji mudi. Pritisk čakajočih na sodišču, potreba po nagli odločitvi, zdravnikova zlovešča prognoza so bili začasno zadržani v polmračni, nepredušno zaprti sobi, medtem ko je opazovala fanta in čakala, da bo spregovoril. Prav je, da je prišla.” (str. 114-115)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige V imenu otroka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 51
Komentarji: 0
Število ocen: 15
Želi prebrati: 11
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 26

Morda vam bo všeč tudi