Dobre knjige
5131 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Prikupna struparka
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:21

Arto Paasilinna

Prikupna struparka

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2012

Št. strani: 208


Prevod: Jelka Ovaska


Žanr: družbeni roman

Narodnost: finska književnost

Gospa Ravaska uživa starost, neguje svoje drobne užitke, obdeluje vrt in stanuje v idilični hiški zunaj mesta. Starka ima samo en problem: vsak mesec jo obišče pastorek Kauko s pajdaši. Vzamejo ji pokojnino ter nekaj dni ostanejo na obisku, kjer skupaj s prijatelji razgrajajo in spijo kar po dvorišču. Ko jo prisilijo, da podpiše oporoko, je to kaplja čez rob. Ženica zbeži k svojem dolgoletnem prijatelju in pripravi smrtonosni načrt, ki se seveda izide po svoje.Odlomek iz knjige

V peklu so se kameradi Pertti Lahtela, Jari Fagerstrom in Kauko Nyyssonen spet srečali. Njihova situacija v novih okoliščinah je bila hudo nadležna. Zlikovcem je bilo dodeljeno težko in naporno delo, v glavnem enolično, večkrat čezmerno in nepotrebno, zaradi česar si se seveda vsi trije pritoževali.
Zagrenjeni in željni maščevanja so se združili v peklensko druščino in komaj čakali na smrt polkovnikove vdove Linee Ravaska. Srčno so upali, da se jim Linnea ne bo izmuznila v nebesa. Molitev treh barabinov je bila uslišana. Polkovnikova vdova Linnea Ravaska je bila res napotena v pekel, tako kot se že vekov veke dogaja vsem pripadnikom finskega in njemu sorodnih narodov.
Maščevanja lumpi kljub temu niso mogli uresničiti, saj so Linneo v peklu varovali zdravnik Jaakko Kivisto, polkovnik Rainer Ravaska in najboljši prijatelj slednjega - sam Lucifer.
Vsi trije kavalirji. Dama je pač tudi v peklu dama.Cobiss povezava


Ključne besede: STRUPENE RASTLINE


Prispeval/-a: Nenad Arizanović, Knjižnica Bena Zupančiča Postojna
Objavljeno: 8.12.2014 11:23:13
Zadnja sprememba: 24.8.2018 8:29:39
Število ogledov: 6901