Dobre knjige
5256 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Dobri možje
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:2

Arnon Yasha Yves Grunberg

Dobri možje

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2020

Št. strani: 416


Prevod: Mateja Seliškar Kenda


Zbirka: Moderni klasiki
Žanr: družbeni roman

Narodnost: nizozemska književnost

Življenje kot absurd

Pred branjem romanov sodobnih nizozemskih avtorjev se lahko zanesemo, da nas skoraj zagotovo čaka nekaj novega, ekstremnega, šokantnega; tako je tudi v romanu Dobri možje plodovitega, prevajanega in nagrajevanega, v New Yorku živečega Nizozemca Arnona Grunberga. Osrednji lik je Geniek Janowski, potomec priseljencev, ki mu vsi pravijo Poljak; je gasilec, mož in oče dveh sinov, v teh vlogah se najde in se skuša udejstvovati čim bolje. Življenje vodi Poljaka iz enega obdobja v drugo, sprva ga spremljamo pri reševanju težav s prvim sinom, Borysom, katastrofa preide v obdobje Beckersove žene in njenih bizarnih seksualnih idej; potem se za leto dni umakne v samostan, natančneje v zapuščeni samostanski kurnik. Poljaka, ki bi bil samo rad dober do vseh in dobro opravljal svoje delo, tako po vrnitvi domov odnese na agencijsko ženitno potovanje »Ljubezen čez mejo« v Kijev. Stvari se Poljaku dogajajo nekako brez njegovega konsenza in pod stalno pretnjo nečesa nedefiniranega. Pripoved se neopazno, a neusmiljeno psihološko prevprašuje, kaj in zakaj se pravzaprav dogaja in temu podleže tudi do konca upehani bralec. Izjemno bralno doživetje, večinoma neprijetno, a neustavljivo!Odlomek iz knjige

Na postaji je nekoč spregovoril tudi o poniju, med prhanjem. Padle so šale, smejalo se je. Možje so drug pri drugem od nekdaj znali najti šibke točke. Takšni so bili po svoji naravi. Četa C je pozabila marsikaj, a nikdar šibkih točk drugega, med sabo so se vedno dražili. Štos, so temu rekli.
Med prhanjem se seveda niso samo hecali. Pogovarjali so se tudi o stvareh, ki so jim bili priča na intervencijah, na primer o otroku s tako hudimi opeklinami, da je bilo vprašanje, ali se bo izvlekel. Pravzaprav bi radi izvedeli, kako je zdaj s tistim otrokom.

(53)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Letterfond - Dutch Foundation for Literature


Ključne besede: ZAKONCI, GASILCI, SAMOMORI, PONIJI, POSILSTVO, DRUŽINE


Prispeval/-a: Veronika Vurnik Škrabec, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 8.4.2021 12:14:35
Zadnja sprememba: 7.5.2021 15:26:04
Število ogledov: 1327