Žanrdružbeni roman, psihološki roman, utopični roman
Narodnostsrbska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2024
Založba
Prevod Vasja Bratina
Ključne besede Samomori, Beg, Umetna inteligenca, Beograd, Navidezna resničnost
Število strani

266

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Samomori, navidezna resničnost in kulti osebnosti v utopičnem Beogradu

Srbski pisatelj Darko Tuševljaković, ki se je slovenskim bralcem že predstavil s svojim romanom Vrzel, z novim delom Izbranci odpotuje v Beograd v bližnji prihodnosti. Glavna junakinja romana je trmoglavo dekle, ki je razklana med dvema resničnostima; v eni je prisiljena skrbeti za svojo senilno ostarelo mater ter živeti v senci svojega očeta, propadlega pisatelja, ki je že pred leti umrl, v drugi pa se spozna s skrivnostnim Sončevim plemenom, v katerem se nahajajo zagrizeni oboževalci njenega očeta ter nenavadno aplikacijo, ki omogoča vstop v novo, za nekatere boljšo resničnost.

Tuševljakovićev roman skozi grajenje temačnega ozračja, suspenza in enigmatične večplastne zgodbe analizira kompleksnost medčloveških odnosov in večno aktualno problematiko posameznikovega bega pred resničnostjo v svet umetne inteligenec in domišljije.

To ni bila bolečina, temveč nekaj hujšega, občutek, ki ga ne znam opisati. Morda razrvanost, ki vsebuje vso minulo bolečino, vendar še marsikaj drugega. Obžalovanje? Ja, vendar tudi vznemirjenje, nemara celo radost. Vse se je tako povečalo, da skoraj nič, kar je samo tvoje, ni več pomembno. Ves svet je izginil v objemu neznanske sile. Sončevo pleme mi je na mrežnico tetoviralo armagedon. Zapisalo je zgodovino vesolja v trenutku, ko to izgine in nastane. Lahko bi razpravljali o praznini, ne pa tudi o ničnosti. Spoznala sem, da je praznina lahko zvrhano polna. Svetloba, ki jo nadomesti gosta, popolna tema. Oster vonj po sežganem mesu.

(str. 167)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Izbranci.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 60
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja