Dobre knjige
5334 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Apostol brazilskih Indijancev : misijonar Janez Madon - oče Serafin Goriški Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Ludovik Ceglar, Zora Piščanc

Apostol brazilskih Indijancev : misijonar Janez Madon - oče Serafin Goriški

Koper, Ognjišče, 2020

Št. strani: 117


Žanr: življenjepis / biografija

Narodnost: slovenska književnost

50 let v Braziliji - zgodba slovenskega misijonarja

Janez Madon (1829-1918) se je rodil v revni kmečki družini. Odločil se je za redovniški poklic in si kot kapucin izbral ime Serafin Goriški. Ko je bil star okrog 30 let, je odšel kot misijonar v Brazilijo. Deloval je med domorodnimi ljudstvi v deževnem pragozdu. Ni bil le duhovnik in misijonar, prebivalce je učil poljedelstva in raznih obrti, ustanavljal je šole, gradil naselja in cerkve in si predvsem prizadeval za spoštljiv odnos do prvotnih prebivalcev Brazilije, njihove pravice in dostojanstvo. Zato je bilo trn v peti belim veleposestnikom, med katerimi so bili posebno grabežljivi Nemci. Knjiga je skrajšan življenjepis 450 strani dolge biografije z naslovom "Apostolski misijonar oče Serafin Goriški", ki jo je leta 1982 pri Goriški Mohorjevi družbi izdal duhovnik in pisatelj Ludovik Ceglar. 500 izv.Odlomek iz knjige

Ozemlje je bilo za evropske pojme neprehodno. Po njem so se z neko naravno lahkoto gibali le Indijanci in pragozdne živali. Indijanci so v pragozdu doma. Žene prenašajo tovore, za njimi pa hodijo možje, oboroženi z lokom in puščicami, da preženejo ali pobijejo divje zveri, če jih srečajo. Puščico je treba pognati naravnost v srce, da je zver takoj mrtva, sicer gorje lovcu. Nevarni so tudi divji prašiči, ki napadajo v skupinah. Žro koruzo in sladkorni trs ter delajo veliko škodo v nasadih. Ko je oče Angel z delavci gradil novo pot, je neki Indijanec šel na lov, da bi priskrbel kaj mesa. Ubil je divjega prašiča. Tedaj je pridirjal iz goščave trop prašičev. Lovec je urno splezal na drevo, prašiči pa so spodaj začeli glodati deblo, toda na njegovo srečo so kmalu odnehali in se izgubili v pragozd. V pragozdu so bile še druge živali, ki človeku niso nevarne, delale pa so veliko škodo na njivah in nasadih, ki sta jih misijonarja z delavci s tako težavo obdelovala.
Velika nadloga v pragozdu je tudi razne vrste mrčes, mravlje in komarji. V gostih oblakih se spustijo na človeka in mu silijo v nos, usta in ušesa. Misijonarja sta spričo vseh teh težav in nadlog veliko trpela. Pogosto sta, sama vsa bolna in slabotna, nudila zdravstveno pomoč svojim ljudem.

(str. 36-37)

Cobiss povezava


Ključne besede: MISIJONARJI, BRAZILIJA, SLOVENSKI MISIJONARJI, BRAZILCI, DOMORODNA LJUDSTVA, INDIJANCI, BIOGRAFIJE


Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Objavljeno: 12.1.2021 16:43:39
Zadnja sprememba: 14.1.2021 15:00:40
Število ogledov: 1180