Dobre knjige
5334 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Bizarne zgodbe E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,2
Št. ocen:5

Olga Tokarczuk

Bizarne zgodbe

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2020

Št. strani: 159


Prevod: Jana Unuk


Zbirka: Moderni klasiki
Žanr: kratka zgodba

Narodnost: poljska književnost

"V evolucijskem smislu smo še vedno vsi šimpanzi, ježi in macesni, vse to imamo v sebi. Kadar koli lahko posežemo po tem. Od tega nas ne ločujejo nobeni prepadi, ki jih ne bi mogli premostiti. Med seboj nas ločujejo kvečjemu reže, drobne špranje biti. Unus mundus. Svet je eden."

Deset tematsko raznolikih kratkih zgodb ima (vsaj) eno skupno lastnost – vse so bizarne. Že ime zbirke obljublja nekonvencionalnost, odmik od tradicionalnega in eksperimentiranje, kar je pravzaprav značilno za ves avtoričin opus. Kljub raznolikosti pa Tokarczukova ostaja zvesta nekaterim svojim priljubljenim temam: feminizem, futurizem in odnos do živali (Obisk, Transfugij), fantastično (Zelena otroka), nenavadno (Šivi, Resnična zgodba, Ozimnica), nadnaravno (Gora vseh svetih), religija (Koledar človeških praznikov) … Po njenih besedah je najosnovnejša definicija literature ogledovati si in opisovati očitne resnice z neočitnih zornih kotov, kar se manifestira tudi v pričujoči zbirki zgodb. Ne glede na to, da je kratka zgodba neprimerno manj obsežna literarna forma kot roman in nudi manj manevrskega prostora, pa Olgi Tokarczuk uspe zaobjeti vso širino in globino likov, situacij in pogledov.Odlomek iz knjige

Imamo sinčka. Hotele smo, da bi imel temno polt in azijske poteze. Izkazalo se je, da to ni tako enostavno, ker je bila v zadnjem času to zelo iskana kombinacija, vendar se nam je posrečilo. Halim je lep in pameten. Za njegovo rojstvo sva vzeli Fanio in zdaj smo štiri: Alma, Lena, Fania in jaz. Pravzaprav lahko rečem, da smo v naši mali homogenetični družini vse izpolnjene in srečne, štirica pa je zelo simetrično in čudežno stabilno število. Včasih si predstavljam, da smo krila staroveškega mlina na veter, obračamo se okrog enega središča, zajemamo prostor zase, urejamo kaos časa. Gibamo se po isti orbiti, druga za drugo, in izpolnjujemo vse možnosti obstoja.

(str. 43)

Cobiss povezava
Bizarne zgodbe - BiblosKljučne besede: KLONIRANJE, FUTURIZEM, ODNOS DO ŽIVALI, RELIGIJA


Prispeval/-a: Nina Ambrož, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 23.10.2020 17:09:45
Zadnja sprememba: 5.12.2023 9:46:29
Število ogledov: 2559