Dobre knjige
4389 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Dobra družba : zgodbe o prevozih E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:2

Ana Svetel

Dobra družba : zgodbe o prevozih

Ljubljana, LUD Literatura, 2019

Št. strani: 162


Zbirka: Prišleki
Žanr: kratka zgodba

Narodnost: slovenska književnost

Kratke zgodbe o prevozih, ki nastavljajo ogledalo sodobni družbi.

V avto prisede neznanec, lahko tudi več njih. Pred voznikom in njegovimi sopotniki je dolga pot, med katero je potrebno skupaj čim bolje preživeti čas, zapolniti tišino, ali pa tudi ne. Med vožnjo se lahko zgodi marsikaj. Srečajo se stari znanci, na dan pridejo skrivnosti, prepričanja, predsodki, pokažejo se značajske lastnosti, razkrivajo se osebne zgodbe, načrti, strahovi. Nekatere vožnje minejo hitreje, druge so lahko za udeležence tudi usodne. Prav vsaka vožnja iz zbirke enaindvajsetih kratkih zgodb o prevozih pa spretno ilustrira sodobno družbo. Avtorica je kot pronicljiva opazovalka in vešča zapisovalka pripravila zbirko kratkih zgodb, ki bralca posrkajo vase, da jih prebere na dušek.Odlomek iz knjige

Sem najprej mislil kar mimo peljat. Ampak me je že zagledala, sem videl, da je pomahala, da pride čez cesto. Čudno, da ni imela še kamel zraven. Čudno, da sploh lahko sama okrog hodi, da ni skoz in skoz not zaprta. Sem ji mislil reči, naj se kar lepo zadaj usede. Da je ne bom rabil gledat celo pot. Pa je že odprla sprednja vrata pa se nasmehnila. Taki se nočejo naučit našega jezika pa kulture, taki mislijo, da kamorkoli bodo prišli, bo šeriatsko pravo pa Alah akbar pa kamele. V tistem je poklical tisti drugi tip, ki naj bi se zraven peljal, pa odpovedal. Bravo, stari, nisi mogel tega prej povedat?
Če vas ne moti, moram opraviti nekaj klicev, je rekla. Klicev? Da me ne bo kap. A bo dimne signale začela iz avta spuščat? Iz torbice je izvlekla novi iphone pa začela nekaj tipkat. In za take pol pri Rdečem križu pa Unicefu obleke zbirajo.

(str. 120)

Cobiss povezava
Dobra družba : zgodbe o prevozih - Biblos


Glej tudi

link Bukla
link RTV SLO


Ključne besede: PREVOZNA SREDSTVA, DRUŽBA, PREDSODKI, VOŽNJA, USODE


Prispeval/-a: Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Objavljeno: 30.6.2020 13:12:17
Zadnja sprememba: 4.1.2021 9:37:56
Število ogledov: 1091