Žanrrealistični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaIzola, 2018
Založba
Prevod Petra Julia Ujawe
Ključne besede Družba, Podeželje, Skupnost, Ženske
Število strani

225

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Druščina priletnih žensk

Pisateljica viktorijanske Anglije bralca povabi v majhen podeželski kraj Cranford (Knutsford, kjer je sama preživljala otroštvo). Ovdovele ali neporočene ženske, pa ženske, katerih možje stremijo le za svojim poslom, v ženski družbi pa se tako ali tako ne počutijo najbolje. Ženske v kraju imajo svoja pravila, ki se jih morajo prišleki šele naučiti. Nenavaden čas trajanja obiskov, vračanje obiskov, prirejanje druženj, zavedanje statusa vsake izmed njih … Ženske v resnici nimajo kaj početi, finančno so vsaj za silo preskrbljene, vendar držijo skupaj, vedo vsaka o vsaki še več kot same o sebi. Prvoosebna pripovedovalka, ki svoje ime razkrije šele nekje proti koncu, ne stanuje v Cranfordu, je pa redna obiskovalka njegovih prebivalk. To ji daje možnost, da iz drugačne perspektive, od zunaj, opazuje dokaj čudaške navade, ki bi morale biti že zdavnaj presežene, neutemeljene strahove in zamere, kar vse opisuje s prizanesljivim humorjem. Resda so v kraju tudi moški, ki pa ženskam služijo bolj za zabavo, saj same s svojim vedenjem zlahka odbijejo slehernega oboževalca. Dokler se v Cranford vendarle ne vrne “izgubljeni sin”. Branje za tiste, ki jim všeč Jane Austen.

Cranford je v lasti Amazonk, to mora biti vsem jasno. Vsi lastniki hiš, ki imajo najemnino nad določeno vsoto, so ženskega spola. Če v mesto prispe poročen par, da bi se tu ustalil, moški nekako izgine. Bodisi ga na smrt prestraši, da bi bil edini moški na večernih zabavah v Cranfordu, ali pa je ves teden močno zaposlen v svojem polku, na svoji ladji ali s posli v veličastnem sosednjem trgovskem kraju Drumble, do koder je le dvajset milj po železnici. Skratka, karkoli se že zgodi z moškimi, vsekakor niso v Cranfordu. Kaj pa bi lahko počeli, če bi bili tam? Kirurg skrbi za področje tridesetih milj in spi v Cranfordu, a vsak moški ne more biti kirurg.

Začetek romana, str. 1.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Cranford.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi