Dobre knjige
5124 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Fant, ki je postal most Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,6
Št. ocen:7

Markus Zusak

Fant, ki je postal most

Ljubljana, Sanje, 2019

Št. strani: 499


Prevod: Maja Ropret


Zbirka: Sanje. Roman
Žanr: družbeni roman

Narodnost: avstralska književnost

Ganljiva družinska saga, sodoben ep

Nekoč sta bila Michael in Penny. Imela sta pet sinov, pet Dunbarjevih fantov. Matthew, Henry, Rory, Clay in Tommy so si medsebojno ljubezen velikokrat izkazovali z golimi pestmi. Mama Penelope je bila v prejšnjem življenju pianistka za železno zaveso v komunistični Evropi. Na zahod in dalje v Avstralijo je v kovčku prinesla grška epa Iliado in Odisejo. Svojim fantom je čez leta pripovedovala zgodbe. Njena bolezen in smrt sta njihova življenja raztreščila na tisoč koščkov. Četrtemu Dunbarjevem fantu po imenu Clay, se je zgodilo vse. Zaradi njega so se spremenili vsi. On je bil fant, ki je postal most med vsemi njimi. On je sezidal most z očetom, ki se je v nekem trenutku iz očija preimenoval v Morilca in jih zapustil. Živeli so sami z mačkom Hektorjem, zlato ribico Agamemnonom, v ptičji kletki je prebival golob Telemah, na vrtu za hišo se je pasla mula Ahil. Avstralski pisatelj Markus Zusak je zgodbo, ki jo pripoveduje najstarejši sin Matthew, pisal celih 13 let. Uspelo mu je ustvariti ganljivo družinsko sago, ki terja od bralca kar dobršno mero zbranosti, saj se skozi zgodbo prepletajo preteklost, sedanjost in prihodnost.Odlomek iz knjige

In tako sem odpeljal.
Tisti dan so bili na zadnjem sedežu mojega starega karavana skeletni ostanki psice, pisalni stroj ter gibka linija mulge.
Približno na polovici sem ustavil. Poznal sem neki kraj - manjši ovinek s poti s posteljo in spodobnim počitkom -, vendar sem sklenil, da ne grem tja. Raje sem ležal v avtu s kačo pri vratu. Ko me je zmanjkovalo, sem razmišljal, da so predzačetki res vsepovsod - kajti prej in pred mnogimi rečmi je bil v tisti ušivi zaplati mesteca fant, in ko je kača ubila tisto psico in je psica ubila tisto kačo, je ta fant pokleknil na zemljo... Vendar vse to šele pride.
Ne, za zdaj je tole vse, kar potrebujete:
Naslednji dan sem prispel domov.
Vrnil sem se v mesto, na Archer Street, kjer se je prav zares vse začelo in od koder je šlo v mnoge in različne smeri. Prepir o tem, zakaj, hudiča, sem pravzaprav prinesel s sabo psico in kačo,se je razkadil že pred nekaj urami in tisti, ki so morali oditi, so odšli, in tisti, ki naj bi ostali, so ostali. Pričkanje z Roryjem o potnikih na zadnjem sedežu po prihodu je bilo češnja na torti. Pa prav Rory. če kdo, potem on ve, kdo in zakaj in kaj smo:
Tragična družinska podrtija.

(str. 13-14)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Sanje
link Literarna lekarna


Ključne besede: DRUŽINA, AVSTRALCI, ODRAŠČANJE, OČETJE IN SINOVI, MATERE, UMIRANJE, MOSTOVI, POVEZOVANJE


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 28.2.2020 14:03:27
Zadnja sprememba: 20.5.2020 15:49:27
Število ogledov: 3466