Dobre knjige
3364 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Tole zdaj
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:1

Zoran Hočevar

Tole zdaj

Ljubljana, Modrijan, 2018

Št. strani: 175


Zbirka: Bralec
Žanr: družbeni roman, avtobiografski roman, humoristični roman

Narodnost: slovenska književnost

Takle mamo

Tole zdaj je lahko duh časa, zeitgeist bi porekli nekateri. Lahko je tudi roman o nastajanju romana ali pa avtorjev obračun s samim seboj. Tole zdaj je nekoliko drugačen od svojih predhodnikov, pa vendar tako tipično hočevarjevski v svoji neposrednosti, humornosti in jezikovni izraznosti. Avtor romana tokrat prvič v središče dogajanja postavi sebe, svoje dileme in zagate, ki jih rešuje, še rajši pa ustvarja, se bori z njimi in jih podpihuje v iskanju dogodka, ki bi njegovo početje oziroma pisanje upravičilo. In pri tem je, seveda, neuspešen. Če bi bil, bi roman izgubil tisto svojo drugačnost. Tisto, zaradi česar je sploh nastal. Tole zdaj, ali neresno resno Zoran Hočevar o Zoranu Hočevarju in ostalih. Zabava zagotovljena, takle mamo!Odlomek iz knjige

»Toda mojster nima volje za pogovor. Pejte vi lepo v mindžo, reče, in ga ne zanimate več niti toliko, da bi preveril, ali ste mu ugodili.
Niso pa vsi taki. En je zmožen kar sam zbobnat publiko okoli sebe in jo potlej cela dva dni brez premora gnjaviti s predavanjem o sublimaciji kot čisto praktičnem predmetu.
Drugi en si, gol, in to pred vabljenci, z britvijo zareže v podplat, nakar mu kri curlja ven. Ampak to brez večje škode in nevarnosti, saj isti tačas zgoraj tanka vase kjanti iz petlitrske pletenke.
Res, umetnik. Ta pa ziher. Tega en normalen stvor ni zmožen. Toda kaj ko genij ne pozna nobene meje in obzira, pa se kmalu zvrne po podestu ko prasica.«

(str. 46-47)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Delo
link Mladina
link RTVSLO
link Dnevnik
link Bukla


Ključne besede: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST, BIOGRAFSKI ROMANI, HUMOR


Prispeval/-a: Samo Roš, Osrednja knjižnica Celje
Objavljeno: 7.5.2019 9:55:30
Zadnja sprememba: 7.5.2019 10:27:41
Število ogledov: 423