Dobre knjige
4623 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Škrlatni hibiskus Očem prijazna knjiga E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:11

Chimamanda Ngozi Adichie

Škrlatni hibiskus

Ljubljana, Sanje, 2017

Št. strani: 293


Gabriela Babnik: Gabriela Babnik


Zbirka: Sanje. Roman
Žanr: družbeni roman

Narodnost: afriška književnost

"Tisto noč se mi je sanjalo, da se smejim, čeprav ni zvenelo kot moj smeh, za katerega nisem bila prepričana, kako zveni."

Adichie, nigerijsko pisateljico, poznamo po romanih Polovica rumenega sonca in Amerikanka ter eseju Vsi moramo biti feministi. Sedaj je v slovenščino preveden tudi njen prvenec Škrlatni hibiskus, ta je z objavo leta 2003 požel odlične kritike. Umeščen je v čas vojaškega udara v Nigeriji ter nakazuje tedanje družbene razmere, v ospredju pa je zgodba, ki se odvija za zidovi razkošnega doma. Tam ni čutiti materialnega pomanjkanja, ampak drugačno osiromašenje, posledica telesnega in psihičnega nasilja. Oče, verski fanatik, je življenje svoje družine spremenil v togo in tiho ječo. Otroka, Kambili in Jaja, ter žena živijo v večnem strahu pred njegovimi nenadzorovanimi izbruhi besa, ki puščajo neizbrisljive tako telesne kot duševne rane. Vsak odmik od pričakovanega, vsak najmanjši odpor je strogo kaznovan. Od svojih otrok zahteva nič manj kot popolnost, zato so njuni dnevi podrejeni natančno določenemu urniku. Bojita se očetovega razočaranja, kljub vsemu pa sta mu, sploh petnajstletna Kambili, na nek način slepo vdana in nanj zreta tudi s ponosom, v javnosti namreč velja za uglednega moža, dobrotnika, a kaj ko do svojih bližnjih ne premore kančka sočutja. Na obisku pri teti otroka spoznata drugačne medosebne odnose, ki jih hranijo odkriti pogovori, smeh, pristna čustva, v njima pa budijo novo vero vase.Odlomek iz knjige

Ko je mama odšla, sem ležala v postelji in z mislimi grebla po preteklosti, po letih, ko smo Jaja, mama in jaz govorili bolj z duhovi kot z ustnicami. Do Nsukke. Z Nsukko se je vse začelo; mali vrt tete Ifeome zraven verande njenega stanovanja v Nsukki je prekinil tišinio. Jajevo kljubovanje se mi je zdelo kot poskusni škrlatni hibiskusi tete Ifeome: redko, krhko, s pridušenimi toni svobode, drugačne svobode od tiste, ki je po državnem udaru prihajala iz ust pojoče množice pred vladnim trgom, valujoče z zelenimi vejami. Svobode biti, delovati.

(str. 20–21)

Cobiss povezava
Škrlatni hibiskus - Biblos


Glej tudi

link Bukla
link Delo
link Dnevnik
link Konteksti


Ključne besede: DRUŽINA, MEDOSEBNI ODNOSI, NASILJE


Prispeval/-a: Anja Ogrizek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Objavljeno: 30.7.2018 14:03:50
Zadnja sprememba: 11.11.2019 13:53:41
Število ogledov: 3099