Dobre knjige
4814 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Na zeleno vejo
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,5
Št. ocen:2

Andrej Predin

Na zeleno vejo

Ljubljana, Modrijan, 2007

Št. strani: 176


Žanr: družbenokritični roman

Narodnost: slovenska književnost

To je pripoved o odraščanju v štajerski prestolnici, v soseski poravnanih blokov z razgledom na sosednji blok. V enem od teh stanovanj živi Luka z bratom in mamo, ki sicer dela v banki »vseeno pa ne zaslužim dovolj, da bi prilezli na zeleno vejo!«. In tako se mama začne ukvarjati z raznimi pridobitniškimi posli, najprej kupi solarij in posel se lahko začne. Po srečanju z Doktor Romanom pa se posel razvije in zacveti v vseh oblikah alternativnih medicinskih variant. A v resničnem življenju se zelena veja vse bolj odmika. Družinsko življenje nam opisuje najstnik Luka, ki s svojim najboljšim prijateljem Strajkijem deli vse radosti in tegobe odraščanja, preživetega na poletnem kopališču, v šoli, na Mariborskih ulicah, kjer se porajajo prve ljubezni, rešujejo vse najstniške zagate ob iskanju lastne identitete, spletajo trdna prijateljstva pa tudi pretepi. Pa vendar tudi bližnji sorodniki (babi, tete) in prijatelji marsikdaj ponudijo varen zaslon v razburljivem najstniškem svetu.Odlomek iz knjige

»Zdravstveno-kozmetično ordinacijo sta prebarvala in sprejemnico spremenila v majhno prodajalnico. Najbolje gredo v promet atlantidski prstani, ki imajo, za razliko od običajnih, pet piramid.
Ukvarjata se še z aromoterapijo, zdravljenjem s kristali in z gongom. Slednji je prav veličasten in Doktor Roman je imel veliko težav s stanovalci v bloku zdravstveno-kozmetične ordinacije.
Ko je gong prvič preizkusil, se je Oto skoraj vrgel z balkona.«

(str. 115)

Cobiss povezava


Ključne besede: EKONOMSKA KRIZA, MATERE IN SINOVI, ODRAŠČANJE


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 26.2.2018 8:16:43
Zadnja sprememba: 26.2.2018 10:23:05
Število ogledov: 2965