Menjam strah za sladoled

Žanrmladinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMedvode, 2023
Založba
Ilustracije Francisco Tomsich
Ključne besede Nasilje, Prijateljstvo, Mladostniki, Odraščanje, Nestrpnost
Število strani

216

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mehansko radovedno oko kamere

Mladinski roman Samante Kobal se dogaja na novogoriškem v ospredju zgodbe so seveda mladi junaki. Skoraj sedemnajstletnega Tomaža skozi odraščanje opazuje tudi mehansko oko kamere in pisateljica nam s to dvojnostjo lažje prikaže dogajanje. Tomaž, ki je neke vrste družabni samotar, ima nekaj dobrih prijateljev (Nejca in Ivana, ter sosedo Manco) s prihodom nove sošolke in sosede Terese pa se mu svet zatrese, saj se vanjo zagleda. Teresa, ker je italijanka, postane žrtev nasilnežev, ki še vedno doživljajo podedovane travme iz pretekle zgodovine in spominov na fašizem v teh krajih. Strah, ki se v mladostnikih zaradi nasilja razrašča, bi jih lahko ohromil, toda le skupaj se lahko spoprimejo z njim. Napet mladinski roman, ki se ukvarja s sovraštvom in nasiljem, ki pa se jima nasproti postavita prijateljstvo in sprejemanje drugačnosti. Posebej je potrebno izpostaviti, da je avtorica v roman vnesla kar nekaj narečja in italijanščine, ki nas še bolj pristno postavita v kraj dogajanja.

… Ko si majhen, te strašijo, da boš padel pa se umazal pa pogoltnil kaj prevelikega. Greš v šolo in strah je vsepovsod, kjer so ocene. V srednji se ta strah že razširi na vse okoli tebe, prav zažre se vate in na trenutke se ti zdi, da te bo pogoltnil, požrl in premlel s svojimi nagravžnimi velikimi čekani, čez katere polzi gosta, lepljiva temnosiva sluz, ki zaudarja po gnilih in že davno tega prežvečenih človeških truplih. (str. 143)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Menjam strah za sladoled.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1