Žanrdružbeni roman
Narodnostnorveška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Prevod Darko Čuden
Ključne besede Prijateljstvo, Odraščanje
Število strani

637

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

21-22 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodba se dogaja v divjih šestdesetih, ko znani Liverpoolski kvartet osvaja mlade s svojo glasbo. Tudi najstniški četverici v Oslu Beatli obrnejo življenje na glavo. Najboljši prijatelji Kim, Gunnar, Sebastian in Ola odraščajo v času, ko je tudi na Norveškem prišlo do demonstracij proti Vietnamski vojni in ko je razcvet doživelo Hipijsko gibanje. Fante povezuje velika ljubezen do Beatlov. Tudi sami sanjajo, da bi ustanovili glasbeno skupino Snafus. Preimenujejo se v Paula, Johna, Ringa in Georgea. Skupaj gulijo šolske klopi, skupaj preživljajo poletja. Kot običajni najstniki radi pogledajo za puncami, igrajo nogomet, se zapletajo v pretepe in preizkušajo opojne substance. Njihov poseben ritual pa je, da ob vsakem izidu nove plošče skupaj poslušajo in komentirajo pesmi. Glasba jih povezuje in jim pomaga skozi najstniška leta. Vendar pa z vsako ploščo fantje odraščajo in se spreminjajo. Brezskrbna gimnazijska leta morajo pustiti za sabo in se soočiti z obveznostmi, ki jih prinaša svet odraslih. Njihov razhod je neizbežen. Roman Beatli je topla in humorna pripoved o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in uporništvu.

Ola je bil v ekstazi. Ringo je največji pevec na svetu. Ringo je edini. Z vsemi štirimi je napol visel na Gunnarjevem gramofonu, po zatilju se je potil. “Ko bom šel v-v-vojsko, bom šel v m-m-mornarico!” Je zavpil. Še enkrat smo zavrteli Yellow Submarine, na ves glas, odprli smo okno in vse mesto se je spremenilo v rumeno podmornico, nebo v gladino, mi pa v moštvo. “Pohitet mormo, drugač bomo prepozen,” je zatežil Gunnar. Po najgrših pikih mu je na čelu ostalo še nekaj brazgotinic. Preden smo stekli, nam je uspelo poslušati še drugo stran. Nenadoma se je ozračje spremenilo. Ulica se je spremenila v pokopališče, sonce se je skrilo za oblak, v deželo se je plazila jesen. Eleanor Rigby. Obnemeli smo, se čudili, da se tudi mi spremenimo tako hitro, kot obrnemo ploščo, kakor da bi se razcepili na dvoje: na sprednjo stran in zadnjo stran, veselje, žalost.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Beatli.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 27
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7