Dobre knjige
5124 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Česar ne moreš povedati frizerki
Prelistaj


Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,1
Št. ocen:7

Agata Tomažič

Česar ne moreš povedati frizerki

Novo mesto, Goga, 2015

Št. strani: 205


Žanr: kratka zgodba

Narodnost: slovenska književnost

Kaj bi storili, če bi se nekega dne zbudili kot nekdo drug? Kot žaba na primer, ali kot obsedenec z modo ali kot slačifant? Pokukajte v knjigo - morda vas presenetijo lastni odzivi!

Zbirka kratkih zgodb Slovenke Agate Tomažič, sicer prevajalke, pisateljice in nekdanje novinarke Dela, nosi zanimiv naslov Česar ne moreš povedati frizerki - zgodbe, ki jih avtorica natrosi pa so v resnici takšne, da bi jih težko povedali komurkoli, nikakor pa ne frizerkam, ki bi jih slej kot prej znosile po vsem mestu. Liki v pripovedih nam odstirajo vpogled v lastna življenja, v prigode posameznikov, ki so takšni kot vi in jaz, njihove usode pa se z lahkoto pripetijo tudi nam. Usode šokirajo in nam dajo misliti. Nas človečijo in drugačijo. Meni je bila še posebej povšeči zgodba, ki nosi naslov Predvidljivosti se ne moreš veseliti - zgodba o mladi mamici, ki ima vsega "poln kufer" in se prvič v življenju odloči, da ne bo storila tega, kar se od nje pričakuje. Takšna odločitev ima seveda posledice. Daljnosežne. In tako naprej... do konca te zgodbe. In do zadnje besede v knjigi. S hitrim tempom skozi knjigo/življenje.Odlomek iz knjige

Ko je zaslišala ladijsko sireno, je počakala še nekaj trenutkov, potem pa se je dvignila iz podrasti. Stopila je proti slaščičarni in si naročila pivo. Medtem ko je skozi lahno kopreno kvišku sukljajočega se cigaretnega dima opazovala zaliv in po njem raztreščene kopnine, jo je prešinilo, da prvič po desetih letih ne ve, kje bo nocoj večerjala in celo spala. Z užitkom je potegnila še enkrat.

(str. 47)

Cobiss povezava

Glej tudi

link O knjigi na spletnem portalu AirBeletrina
link avtoričin profil na Twitterju


Ključne besede: ČLOVEK, SAMOZAVEST, ŽABE, POKLICI, USODA, LJUBEZEN, DRUŽBA, DRUŽINA, ZGODBA, FANTASTIKA


Prispeval/-a: Katra Hribar Frol, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Objavljeno: 20.5.2016 8:20:55
Zadnja sprememba: 22.6.2022 11:54:19
Število ogledov: 5288