Dobre knjige
5334 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Stoner E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,6
Št. ocen:25

John Edward Williams

Stoner

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2015

Št. strani: 334


Prevod: Breda Biščak


Zbirka: Knjižnica Kondor
Žanr: družbeni roman, psihološki roman

Narodnost: književnost ZDA

Kdo neki je John Williams?

V novem Kondorju je izšel slovenskemu bralcu do sedaj popolnoma neznan roman (enako neznanega) ameriškega avtorja; roman ni bil spregledan le pri nas, temveč so ga tudi v njegovem lastnem okolju poznali le strokovnjaki; v slovenskem prevodu je izšel natanko 50 let po izidu originala. Je zgoden primer »campus novel«, saj se večinoma dogaja na univerzi in v povezavi z njo. Življenjska zgodba Williama Stonerja, ki je zelo podobna avtorjevi, se začne na kmetiji nekje na Misurijskem podeželju; Stoner kljub namenom, da študira kmetijstvo in prevzame očetovo kmetijo, zaradi ljubezni do literature presedla na študij književnosti in se na univerzi kot profesor pozneje tudi zaposli. Opisi njegovega zakona, pa tudi odnosov na univerzi , so boleče prepričljivi: pripoved o ženinem ravnanju bi bila lahko uporabna kot primer za učbenik psihiatrije. Branje tega skrbno izbrušenega besedila (in prevoda) nas prenese v čase ameriške literarne klasike, saj ga odlikujejo virtuozna sistematičnost in vsebinska avtentičnost in jasnost.Odlomek iz knjige

V triinštiridesetem letu je William Stoner dojel to, kar so drugi, mnogo mlajši, dojeli že pred njim: da oseba, ki jo ljubimo na začetku, ni oseba, ki jo ljubimo na koncu, in da ljubezen ni cilj, marveč proces, med katerim ena oseba skuša spoznati drugo.
Oba sta bila zelo plaha in sta se spoznavala počasi, previdno; zbliževala sta se in oddaljevala, se dotikala in odmikala, saj se nobeden ni želel vsiljevati drugemu bolj, kot bi bilo zaželeno. Dan za dnem so se z njiju luščile plasti zadržanosti, ki so ju varovale, tako da nazadnje nista bila drugačna od mnogih, ki so izredno plahi, drug do drugega odprti, nezavarovani, docela in brez zadrege zaupljivi.
Skoraj vsako popoldne, ko je nehal predavati, se je oglasil pri njej. Ljubila sta se in pogovarjala in se vnovič ljubila kakor otroka, ki jima še na misel ne pade, da bi se naveličala svoje igre. Pomladni dnevi so bili vse daljši in radostila sta se poletja.

(str. 220)

Cobiss povezava
Stoner - Biblos


Glej tudi

link Bukla
link Pogledi.si
link The Guardian


Ključne besede: UNIVERZE, ZAKONSKO ŽIVLJENJE, MOBING


Prispeval/-a: Veronika Vurnik Škrabec, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 18.11.2015 9:01:55
Zadnja sprememba: 10.7.2018 12:11:00
Število ogledov: 10393