Dobre knjige
5136 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Ne premikaj se
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,1
Št. ocen:20

Margaret Mazzantini

Ne premikaj se

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2015

Št. strani: 303


Prevod: Anita Jadrić


Zbirka: Roman
Žanr: družbeni roman, ljubezenski roman

Narodnost: italijanska književnost

Kaj pomeni ljubiti, hčerka moja? Ti veš? Zame je ljubiti pomenilo držati v objemu Italijino sapo in se zavedati, da so vsi drugi zvoki potihnili.

Timoteo v obupu in strahu za hčerino življenje, ki je doživela hudo prometno nesrečo, tolažbo (ali odpuščanje) išče v spominih na žensko z imenom Italia. Po njunem naključnem srečanju iz vsakdana uglednega zdravnika pogosto beži k njej, ki živi v skromnih razmerah barakarskega naselja. Hkrati ga privlači in odbija, sprva si jo sebično prilašča, sčasoma pa z vsem svojim bitjem strastno vzljubi krhko podobo in krotki značaj prezgodaj postaranega dekleta, ki se iz dneva v dan z občutkom manjvrednosti prebija skozi ničevost revščine in samote. Po romanu Novorojen se Margaret Mazzantini slovenskim bralcem predstavlja z novim večkrat nagrajenim delom, s čustveno intenzivno zgodbo, prevedeno v številne jezike in predstavljeno tudi v filmski uprizoritvi.Odlomek iz knjige

Zazrt v talna zrna, ki so kot saje, kot umirajoče sence, poplesavajo pred mano, čakam, da bi prazni stol vsaj za trenutek zasedla neka ženska, ne njeno telo, ne, temveč njena sočutnost. Zagledam vinsko rdeče salonarje, gole noge, preveliko čelo. In že je pred mano in me spomni, da sem mazač, človek, ki lahko mimogrede pokriža čelo ljubljene osebe. Ne poznaš je, šla je čez moje življenje, ko te še ni bilo. Odšla je, a za sabo pustila okamnelo sled. Angela, rad bi našel pot do tebe, ki ležiš v predpeklu cevk, kjer ti bo kraniotom odprl glavo, in ti povedal za tole žensko.

(str. 22)

Nagrajena knjiga: 

strega (Premio Strega) 2002

Cobiss povezava


Ključne besede: OČETJE IN HČERE, LJUBEZENSKI PARTNERJI


Prispeval/-a: Anja Ogrizek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Objavljeno: 9.6.2015 10:05:39
Zadnja sprememba: 3.7.2015 14:36:26
Število ogledov: 9000