Ne premikaj se

4,1
(21)
Žanrdružbeni roman, ljubezenski roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Anita Jadrić
Ključne besede Ljubezenski partnerji, Očetje in hčere
Število strani

303

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj pomeni ljubiti, hčerka moja? Ti veš? Zame je ljubiti pomenilo držati v objemu Italijino sapo in se zavedati, da so vsi drugi zvoki potihnili.

Timoteo v obupu in strahu za hčerino življenje, ki je doživela hudo prometno nesrečo, tolažbo (ali odpuščanje) išče v spominih na žensko z imenom Italia. Po njunem naključnem srečanju iz vsakdana uglednega zdravnika pogosto beži k njej, ki živi v skromnih razmerah barakarskega naselja. Hkrati ga privlači in odbija, sprva si jo sebično prilašča, sčasoma pa z vsem svojim bitjem strastno vzljubi krhko podobo in krotki značaj prezgodaj postaranega dekleta, ki se iz dneva v dan z občutkom manjvrednosti prebija skozi ničevost revščine in samote. Po romanu Novorojen se Margaret Mazzantini slovenskim bralcem predstavlja z novim večkrat nagrajenim delom, s čustveno intenzivno zgodbo, prevedeno v številne jezike in predstavljeno tudi v filmski uprizoritvi.

“Zazrt v talna zrna, ki so kot saje, kot umirajoče sence, poplesavajo pred mano, čakam, da bi prazni stol vsaj za trenutek zasedla neka ženska, ne njeno telo, ne, temveč njena sočutnost. Zagledam vinsko rdeče salonarje, gole noge, preveliko čelo. In že je pred mano in me spomni, da sem mazač, človek, ki lahko mimogrede pokriža čelo ljubljene osebe. Ne poznaš je, šla je čez moje življenje, ko te še ni bilo. Odšla je, a za sabo pustila okamnelo sled. Angela, rad bi našel pot do tebe, ki ležiš v predpeklu cevk, kjer ti bo kraniotom odprl glavo, in ti povedal za tole žensko.” (str. 22)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ne premikaj se.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 54
Komentarji: 0
Število ocen: 21
Želi prebrati: 17
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 34

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja