Dobre knjige
5124 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Sreča za začetnike
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Carole Matthews

Sreča za začetnike

Ljubljana, Hiša knjig, 2023

Št. strani: 541


Prevod: Alenka Gortan


Žanr: ljubezenski roman

Narodnost: angleška književnost

Molly Baker je nekdanja učiteljica, ki je nekega dne preprosto odšla iz razreda in se ni več vrnila. Po obdobju depresije ji je življenje na pot prineslo nov izziv. Zavetje si ustvari na svoji kmetiji Hope, kjer skrbi za zapuščene in odvečne živali, ki imajo za seboj težke čase in si želijo predvsem pozornosti ter kanček razumevanja. Mollyjina kmetija pa je zatočišče tudi za otroke, ki potrebujejo alternativni način izobraževanja, imajo vedenjske težave ali se enostavno ne znajdejo v svetu, ki jih obdaja. Med njenimi novimi učenci pa se znajde tudi Lucas – sin slavnega filmskega zvezdnika Shelbyja Dacreja, ki na kmetijo vnese novo dinamiko. Karizmatičen in privlačen zvezdnik bi zmedel marsikoga in tudi Molly se ob njem zašibijo kolena, a zna videti dlje od maske uspeha in priljubljenosti. V njegovem sinu Lucasu pa prepozna osamljenega, žalujočega otroka z očetom, ki se ne zna soočiti z žalovanjem po ženini smrti in sinovim uporništvom. Nad kmetijo, ki je zadnja možnost za težavne otroke, se zgrnejo temni oblaki. Grozi jim izselitev. Molly se znajde pred nerešljivo uganko, kako rešiti vse, za kar si je toliko časa prizadevala in naučiti se bo morala, kako pustiti, da ji pri tem priskoči na pomoč svet, ki se mu je toliko časa izogibala. Navdih za roman je pisateljica našla na kmetiji Animal Antiks, ki je resnično zavetje za otroke s težavami pri klasičnem izobraževanju.Odlomek iz knjige

Misel na tiste, ki so se izgubili ali bili jezni in se niso imeli na koga obrniti, mi je ponoči kratila spanec. Nisem bila ustvarjena za množično ukvarjanje z otroki. To sem precej hitro spoznala, vendar sem kljub temu želela pomagati. Zagotovo mora obstajati boljši način?
Našla sem ga. sčasoma. In povsem po naključju. Zdi se ironično, da na kmetiji Hope zdaj deluje alternativna šola za nekatere najbolj zahtevne mladostnike v naši družbi. Njen ustanovitelj, ravnatelj in glavni vodja sem jaz, najbolj zadržana učiteljica. Kdo bi si mislil? Vendar imam svoje delo rada in se mi zdi zelo koristno. Ta kvadratek si je sam ustvaril kvadratno luknjo.
Str. 24-25Cobiss povezava

Glej tudi

link Galarna
link Animal Antiks


Ključne besede: OTROCI S POSEBNIMI POTREBAMI, TERAPIJA S POMOČJO ŽIVALI, OČETJE IN SINOVI, KMETIJE


Prispeval/-a: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje
Objavljeno: 18.7.2023 17:33:59
Zadnja sprememba: 18.7.2023 17:33:59
Število ogledov: 490