Dobre knjige
5059 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Da, Življenje! Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:2

Sara Ahlin Doljak

Da, Življenje!

Leskovec pri Krškem, Društvo Družina in življenje, 2023

Št. strani: 264


Žanr: življenjepis / biografija

Narodnost: slovenska književnost

Pripoved, ki jo je spisala slovenska pravnica, odvetnica, mediatorka, izredna profesorica prava, mati in žena, je več kot le biografija ali spomini. Je izjemno, pretresljivo, močno ter živo pričevanje in spodbuda slehernemu bralcu, ki bo prebral že samo odlomek. Sara je bila energična, vesela, tekmovalna športnica že od otroštva. Diplomirala je iz prava, z možem Bojanom sta si ustvarila družino in zavidljivi karieri. A vsakodnevno hitenje, stres in pehanje za gmotnimi dobrinami je uničevalo njun odnos in kalilo notranji mir. Prestol njenega življenja so predstavljali služba, ugled, lepe obleke in dober avtomobil. Z diagnozo multipla skleroza pa se je ta prestol sesul kot hišica iz kart. MS je v Sarino življenje stopila nenadno, kot meteor, že v gimnazijskih letih. S polnim izbruhom se je izrazila leta 2016. Sedaj Sara že nekaj let uporablja invalidski voziček, ima ventilator za pomoč pri dihanju, gastrostomo ter traheostomo. Čeprav je doživela že veliko telesnih izgub, se zaveda, da ima kljub temu več blagoslovov. Opominja nas, da golo telesno življenje ni najpomembnejše. Največja vrednota je življenje duha. Biva z namenom, pomenom in veseljem, vera pa ji osmišlja trpljenje. Njena preizkušnja je spremenila tudi moža Bojana, ki ji večkrat na dan reče: »Draga, ne pozabi, da si Lepa in Ljubljena.« Izkušnja minljivosti jima je dala možnost, da kot zakonca živita bolj polno in iskreno. Duhovno zares bogato branje, ki ga lahko prebiramo znova in znova. Sara nas s svojim zgledom vabi, da se čudimo Življenju in verjamemo v čudeže Življenja.Odlomek iz knjige

Sprašujejo me: »Sara, ali še vedno hodiš v službo?« Ne hodim več v »službo«, ker ne služim; hodim po Poti smisla in se učim. Drugače je, v ljudeh ne vidim odvetniške tarife, v študentih vidim sogovornike, na mediacijah ne sodim, ne vrednotim, ampak poslušam.
Str. 107

Danes se zavedam, da nisem priklenjena na invalidski voziček, saj mi je dal širino obzorja in možnost, da lahko delam in ustvarjam. Ko Bojana vprašajo, kako živim, je njegov odgovor:
»Sara ne živi tako dobro kot nekateri, ampak res veliko bolje od večine.«
Str. 187

Dokler sem še lahko govorila s svojim glasom, se s tihoto nisem ukvarjala. V dnevih tišine se lahko vprašam: kako se počutim v sebi, v svojem telesu, kaj se zares dogaja z mano? Vem, ker izkusim, da mi ni treba izreči na tisoče besed. Več pomenijo pogled, dotik, objem, poljub, ki drugemu jasneje prenesejo moja sporočila, kot pa poplava vrženih besed in čudenje, kako to, da me ne razumejo.
Str. 199Cobiss povezava

Glej tudi

link Društvo Družina in življenje


Ključne besede: MULTIPLA SKLEROZA, DOŽIVLJANJE BOLEZNI, PRAVNICE, KRŠČANSKO ŽIVLJENJE, ZAKONSKO ŽIVLJENJE, BOLEZEN


Prispeval/-a: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje
Objavljeno: 12.4.2023 18:26:29
Zadnja sprememba: 19.4.2023 17:10:17
Število ogledov: 487