Dobre knjige
5132 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Tandem Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1









Maria Barbal

Tandem

Ljubljana, Hart, 2022

Št. strani: 155


Prevod: Simona Škrabec


Žanr: družbeni roman, družinski roman (tudi rodbinski), psihološki roman, ljubezenski roman

Narodnost: španska književnost

Elenina (pozna) odločitev

Maria Barbal je katalonska pisateljica, njena dela so prevedena v več jezikov. Znana je tudi po pisanju kratkih zgodb. Roman Tandem je dobil nagrado Josep Pla, s katero založba izbira rokopise za svojo najbolj odmevno izdajo v letu. Armandu se je po hčerini smrti zakon sesul. Žena mu je nato umrla, njegov odtujeni sin pa se je preselil v Anglijo. Na tečaju joge se zagleda v upokojeno vzgojiteljico Eleno, prav tako osamljeno žensko. Kasneje izve, da je poročena. Sprva sta bila z možem zaljubljena, a njun zakon ni imel več iskric. Z Armandom se začneta družiti in se veliko pogovarjati. Skupaj odpotujeta k njegovemu sinu, ženi in pravkar rojeni vnukinji. Elena v vseh teh letih Ramirja ni zapustila zaradi njunega sina in v upanju na boljše čase. A ti niso nikoli prišli. Njegova prešuštva so jo v poznih letih le pripeljala k temu, da ga je zapustila in se odselila v svoje stanovanje. Želela je biti sama. Z Armandom sta se še naprej družila, saj sta se drug z drugim spet počutila živa. Lepa in dobro napisana življenjska zgodba.



Odlomek iz knjige

Če na življenje pogledaš od zunaj, je lepo in zabavno, ampak najin korak je bil negotov. Morda sva bila videti kot zakonski par, ki se je napotil v kino, da bi prosti popoldan izkoristila za ogled filma, ali pa kot da sva bila na poti v metrojsko postajo z namenom, da obiščeva bolnega sorodnika. Ne vem, kakšna sva bila videti, izgubljena sredi množice, a najina podoba ni imela nobenega pomena. Bil sem zaljubljen, ona mi je napolnila pljuča s svežim kisikom, da sem lažje zadihal, toda nenadoma sem moral zbrati vso svojo moč, da bi lahko zdržal pritisk, saj se mi je zdelo, da se bo nebesni svod zrušil name. Samo, če sem jo tesno objel, sem lahko upal na rešitev.

(str. 147)

Cobiss povezava


Ključne besede: ODNOSI MED SPOLOMA, ODNOSI V DRUŽINI, LJUBEZEN, BARCELONA, ŽIVLJENJSKE SPREMEMBE, ZAKONSKO ŽIVLJENJE, ODLOČITVE


Prispeval/-a: Maja Car Marn, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 26.10.2022 14:12:03
Zadnja sprememba: 28.10.2022 10:46:16
Število ogledov: 1029