Dobre knjige
4496 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Na Klancu E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Tina Vrščaj

Na Klancu

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2022

Št. strani: 254


Žanr: družbenokritični roman, družinski roman (tudi rodbinski), ljubezenski roman

Narodnost: slovenska književnost

Roman, ovenčan z nagrado modra ptica

Na Klancu, v zakotni vasici nekje na strmem pobočju, živi mlad par, Eva in Gregor. Medtem ko se Eva posveča skrbi za njuni majhni deklici in skupni dom, je Gregor večinoma brezbrižen do družinske vsakdanjosti, komunikacija se zatika, zveza se krha. Pripoved usmerja posebno, na trenutke tesnobno vzdušje, ki se ustvarja z Evinim doživljanjem Klanca, ta s svojo lego in tudi sicer deluje kot svet zase, pod njim se nahaja še en simbolni kraj, Kotel, svet potrošnje in prometnega hrupa. Izrisujejo se sodobni odnosi in različne teme, kot so materinstvo, kriza v partnerskem razmerju, iskanje sozvočja z naravo in na drugi strani prežetost s sodobno tehnologijo, ki še bolj načenja človeške stike. Če se dotaknemo vzporednic z enakozvočno naslovljenim delom, lahko zaznamo, da je socialno stisko s Cankarjevega klanca tukaj zamenjala oziroma dopolnila okoljska problematika, kopičenje odpadkov in grozeče podnebne spremembe, izpostavlja se tudi iskanje zaposlitve in varne strehe nad glavo. Vsebinsko zelo aktualen roman Tine Vrščaj je metaforično in stilno navdušujoč, napisan v posebnem ritmu, ki ga narekujejo izbrušeni stavki.Odlomek iz knjige

Klanec je imel mesto dovolj pri nogi, da ni potreboval ne šole, ne trgovine, ne cerkve. Čas ga je pozabil, in kmalu bo ušel tudi Evi iz spomina. Njeni punčki gresta zdaj zdaj v šolo. Potem bosta, kot drugi otroci, dobili svojega Bubija. Takrat bodo strme, težke, naporne in potu polne poti ostale le smešna anekdota iz pradavnine otroštva. Samo norec bi hodil v klanec, če lahko drsa po zaslonu.
Na Klancu je vladalo razkošje časa. One so lahko v enem dnevu veliko postorile in prehodile dolge razdalje. Zvečer so jih od utrujenosti bolele noge in spanec je bil sladek. V Ljubljani čas požirajo opravki, ki so znotraj votli in jih zunaj nič ni. Učiš se in se ne naučiš. Po opravkih ne hodiš, ampak čakaš, da bodo opravljeni, medtem ko kazalec na uri potuje namesto tebe. Človeka prehitro zateče noč, ko še ni pripravljen na spanje.

(str. 224–225)

Nagrajena knjiga: 

modra ptica 2022

Cobiss povezava
Na Klancu - Biblos


Glej tudi

link Delo
link RTV SLO
link Bukla


Ključne besede: PARTNERSKI ODNOSI, PODNEBNE SPREMEMBE, ONESNAŽEVANJE OKOLJA, MATERE IN HČERE


Prispeval/-a: Anja Ogrizek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Objavljeno: 3.6.2022 12:56:43
Zadnja sprememba: 3.8.2022 8:20:09
Število ogledov: 414