Živalska farma : pravljica

4,7
(28)
Žanrantiutopični roman, fantastični roman, satirični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Prevod Boris Grabnar
Ilustracije Peter Škerl
Ključne besede Pravica, Revolucije, Satira, Živali
Število strani

133

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prašič je najpametnejša žival … pa najbolj požrešna tudi

Nekega dne postane živalim na farmi gospoda Jonesa vsega zadosti. Ker se človeški gospodar le opija, ne skrbi zanje, ampak jih le izkorišča, se organizirajo in izvedejo revolucijo. Nadalje so sami gospodarji in gospodarice na farmi in zaživijo v radosti in pravičnosti, s srečnim koncem že na začetku romana. No ja…
Sam avtor je za pričujoče delo napisal, da je to prvi roman, v katerem mu je uspelo politične in umetniške namene zliti v eno celoto. Roman se res lista gladko, se bere s slastjo, tekoče, kot smešno žalostna pravljica, ki pa se vendar odvija zelo naravno realistično, da njen razvoj zaradi povsem logičnih psiholoških jeder, ki si zaporedno sledijo, ne more presenetiti niti otrok.
»Ja,« si porečemo na koncu, »tako pač je s človeško naravo. Volk dlako menja, čudi nikoli.« Prav zato ima sporočilo romana tako udarno moč: dejstva o človeški naravi, ki so jasna celo otrokom, niso jasna največjim filozofom in svetovnim voditeljem. Saj mnogi od njih priporočajo revolucije kot sprejemljiv mehanizem za spreminjanje družbe od zunaj, pri tem pa lahkomiselno puščajo vnemar človeško naravo znotraj. Navdihujoče branje za vse generacije.

“Naš voditelj, tovariš Napoleon,” je tedaj izjavil Cvilko, govoreč počasi in poudarjajoč vsako besedo, “je postavil kategorično … kategorično … da je bil Debelinko Jonesov agent od vsega začetka … da, še preden se je sploh rodila misel na Upor.”
“Ah, to je pa nekaj drugega,” je zdaj rekel Boksač. “Če pa tovariš Napoleon tako pravi, bo že tako res.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Živalska farma : pravljica.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 94
Komentarji: 0
Število ocen: 28
Želi prebrati: 17
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 53

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja