Snežni leopard

Žanrfilozofski roman, potopisni roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Živa Čebulj
Ključne besede Doživljanje, Živali, Opazovanje, Razmisleki
Število strani

203

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Na preži

Sodobni svet je hiter. Prehiter. Življenje nam uhaja izpod nadzora in s težavo mu skušamo slediti. Sistem nas sili v dirko, ki je ne moremo dobiti. Ne znamo se več ustaviti, prisluhniti, opazovati in opaziti. V ihti, ki nas žene, smo postali površni tako kot posamezniki in tudi kot družba. Sylvain Tesson nam s knjigo Snežni leopard nastavi ogledalo in to boleče učinkovito, četudi zapakirano v izborno besedje in umetelne opise. Čeprav je Snežni leopard v osnovi knjiga o opazovanju velike mačke, ki jo civilizacija neusmiljeno izriva iz njenega življenjskega okolja in jo je potisnila skorajda na rob izumrtja, gre obenem tudi za besedilo, ki ga lahko preslikamo kamorkoli drugam. V njej se lahko najde tako rekoč vsakdo, in prebrano bo od njega nujno zahtevalo razmislek o tem, kako živeti naprej. Res močna knjiga, ki se precej naslanja tako na zahodno kot tudi na vzhodnjaške filozofije, in bo v bralcu pustila vsaj močno sled, če že ne bo na glavo prekucnila njegovega pogleda na svet. Zelo priporočam, kot priporočam tudi ogled dokumentarnega filma, ki je plod dela in opazovanja iste tibetanske odprave in katerega naslov je, kajpak, Snežni leopard.

Glej tudi:

Na dve minuti sem se splazil proti stojalu, se z očesom naslonil na okular daljnogleda in opazoval njen izklesani obraz in njeno mačje telo, zvito v lastno toploto. Ob pogledu nanjo me je vsakič streslo od užitka. Tako se oko prepriča o prisotnosti resničnih stvari. Snežna leopardinja tisto jutro ni bila ne mit, ne upanje, ne predmet Pascalove stave. Bila je tu. Njena resničnost je bila njena nadvlada. (str. 177-178)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Snežni leopard.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 152
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4