Zgodbe iz Nemčije : antologija sodobne nemške kratke proze po letu 2000

Žanrkratka zgodba
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Slavo Šerc
Ključne besede Antologije, 21. stoletje, Nemški pisatelji
Število strani

207

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kako živeti sedanjost


Antologijo nemške kratke proze z naslovom Zgodbe iz Nemčije je izbral, prevedel in s spremno besedo opremil Slavo Šerc. V njej so zgodbe, objavljene po letu 2000. To je prevajalčev že tretji izbor kratke proze nemško pišočih avtorjev. Prvi izbor je izšel leta 1999 pod naslovom To ni vsa moja zgodba, leta 2012 pa je za antologijo Na robu bele tišine prevajalec izbral dela šestnajstih švicarskih piscev. Pričujoča zbirka zgodb nemških avtorjev ponuja najboljše iz bogate bere literarnega ustvarjanja v zadnjih dveh desetletjih, kjer številni novi, mlajši talenti poživljajo kakovost in izvirnost knjižne zvrsti, ki po mnenju W. Faulknerja spada med najbolj zahtevno. Zgodbe vsebinsko odstirajo probleme sedanjega časa, v njih prebiramo o temačnosti in nevrotičnosti doživljajskega sveta glavnih junakov, o dekadenci evropskega načina življenja nasploh, kjer umanjka prostora za optimizem in radost življenja. Na koncu knjige so kratki biobibliografski podatki avtorjev in avtoric.
Spet se je usedla na kavč, spet tako daleč proč od njega kot malo prej, in začela je pripovedovati o svojem potovanju – vendar jo je komaj poslušal. Medtem ko je bila proč, si je zmeraj znova poskušal zamišljati, kje je ravnokar in kako je tam, ampak zdaj mu je bilo za to prekleto Indijo vseeno, želel je le vedeti, kako se je odločila. Seveda je že vedel, vendar je to želel slišati še iz njenih ust. (str. 34-35)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zgodbe iz Nemčije : antologija sodobne nemške kratke proze po letu 2000.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 5
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja