Speči metulji : zbrane pesmi

Žanrpesem
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Ključne besede Slovenske pesnice, Bibliografije, istospolno partnerstvo, Ljubezen, Smrt, Antologije
Število strani

353

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Kaj je ljubezen? Zmes srečnih in obenem žalostnih hipov, niz čustvenih vzdihov, plamen, ki hipno zagori, naslada telesa, sladka solza in grenak smehljaj."

Leta 1949, ko je pri petindvajsetih letih izdala svojo prvo pesniško zbirko z naslovom Senca v srcu, je Škerlova na literarni sceni (nehote) povzročila negodovanje. Najbolj so ji zamerili nepodrejanje takratni politiki, ki je umetnost videla predvsem kot promotorko političnih idej in propagandni aparat, ne pa kot na lastnih idejah temelječo svobodno panogo. Povojno obdobje je od umetnosti, predvsem literature, pričakovalo graditeljski zanos in poveličevanje političnega sistema. Slabe kritike, za katere je Ada trdila, da so bile naročene, so jo zelo prizadele, a ji hkrati dale potrditev, da je v svojem ustvarjanju samotna ptica, ki se ne podreja nikomur. Ob izidu druge pesniške zbirke z naslovom Obledeli pasteli leta 1965 je ponovno sprožila val nezadovoljstva, tokrat zaradi tradicionalističnega sloga, ki so ga imeli modernisti za preživetega. V tistem času se je poetika razvijala v smeri modernizma in neoavantgarde, ki je tradicionalistično poezijo videla kot zastarelo in nezanimivo, njena poezija je delovala konzervativno. Ada Škerl se je res držala klasične poetične forme in ni odobravala poezije, ki se ne podreja metrumu, ne upošteva rime in lepega izrazoslovja. Neodobravanje njene poetike, slabe literarne kritike ter odrinjenost od literarne smetane tistega časa so povzročile umetniško blokado in pesimizem. Če je v literarnih revijah do konca šestdesetih let še dokaj redno objavljala, je v sedemdesetih in osemdesetih skoraj več ne zasledimo. Skozi ves pesničin opus je čutiti temačnost, nejevoljo, celo zagrenjenost, motiva smrti in (nesrečne?) ljubezni pa spremljata večji del njene poetike. V zvezi s tem je treba omeniti tudi (ne)jasen odnos s Sonjo Plaskan, s katero je Ada Škerl živela skoraj petdeset let in ji med drugim posvetila pesem z erotičnimi elementi Ubiti toplomer (1953). V njej lirski subjekt o sebi sicer govori v moškem spolu, a je izmikanje enoznačni opredelitvi spola značilnost poezije petdesetih let. Neizrečeno dejstvo je, da sta bili Ada in Sonja par. Retrospektivna zbirka Temna tišina z letnico izida 1992 je poslednja avtoričina knjižna izdaja, ki vsebuje izbor starejših, že izdanih pesmi ter tudi nekaj takih, ki še niso bile objavljene. Pričujoče delo Speči metulji je antologija z najširšim izborom doslej zbranih pesmi za odrasle, ki je izšla natanko sedemdeset let po izidu njenega prvenca. Za antologijo sta izčrpni spremni besedi prispevala Ivo Svetina in Tanja Petrič, ki je pesmi tudi zbrala in uredila.

“UBITI TOPLOMER

za S. P.

Pred leti je biló, ko njena potna dlan
vsak dan polagala me za minute bežne
previdno je na svojo vročo srčno stran,
kjer čutil sem dotik nje grudi nežne,

poslušal neenakomerni bit srca.
Takó ležala sva, kakor ležita ljuba
v ljubezenski drhtavici nekje samá
in govorita si s strastjo poljuba.

Zapustil jo je dragi. Ko v vročini
motnó žarele nje velike so oči,
mi šepnila je v vdani bolečini:
»V izdanem srcu bolj ko v prsih me boli!«

Potem … potem mi skoz ubito steklo
srebro je, kot ljubezen njej, uteklo.
Zdaj sem ubit, zavržen in nerabljen.
In kakor jaz, je dragi njen pozabljen.”

str. 81

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Speči metulji : zbrane pesmi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2