Človek z Montmartra : roman o življenju Mauricea Utrilla

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1968
Založba
Prevod Jože Stabej
Ključne besede Slikarji, Slikarstvo, Francozi
Število strani

342

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Roman o francoskem slikarju (1883 – 1955) prikazuje življenje samotnega umetnika, ki so ga imeli za zaostalega, v resnici pa je trpel zaradi duševnih motenj in bil tudi večkrat hospitaliziran. Živel je na Montmartru, kjer se je tudi rodil. Čeprav ga je slikarskega znanja le učila mati, se je v zgodovino zapisal kot izjemno talentiran slikar te pariške mestne četrti, znane po živahnem umetniškem in tudi nočnem življenju. Mati je bila slikarka, a tudi model mnogim tedanjim umetnikom, od katerih pa nihče ni hotel priznati očetovstva. Mladega Mauricea je vzgajala stara mati. Že leta 1910 so njegova dela pritegnila pozornost širše javnosti, leta 1920 pa je postal mednarodno priznan umetnik. V starosti 52 let se je poročil z Lucie Valore in se preselil v Le Vasinet, a je bilo njegovo zdravje že tako načeto, da ni mogel več slikati na prostem. Pokopan je na pokopališču Saint-Vincent na Montmartru.

Prevod dela: Man of Montmartre.

Madame Gay je odšla in postelja se je pogreznila pod njim s škripanjem obrabljenih vzmeti. Maurice se je z vzdihom ulegel. Ostal bo tukaj in ne bo delal nič drugega kot slikal. Stopil je k svojemu suknjiču in vzel iz njega nekaj barvnih razglednic z znamenitimi pariškimi prizorišči. Te bo uporabil kot predlogo. Zdaj si ni mogel zaupati, da bi lahko delal na prostem. Nevarnosti zaradi surovih vojakov in drhali, ki jih je v vojni vse polno, so bile prevelike, da bi se jim mogel postaviti po robu. Pomislil je, da se res počuti bolje v majhne prostoru. Postavil je zložljivo stojalo, pripravil barve in paleto in začel izbirati med razglednicami.
Od spodaj se je zaslišalo trkanje z ročajem metle. Skozi tramove je zaslišal glas madame Gay. “Pridi jest!” (str. 233)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Človek z Montmartra : roman o življenju Mauricea Utrilla.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 8
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi