Slikarka

Žanrbiografski roman, družbenokritični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 2019
Založba
Prevod Neža Kralj
Ključne besede Nemško slikarstvo, Odnosi med spoloma, Slikarstvo, Umetnice
Število strani

349

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Samosvoja v umetnosti in življenju

Osrednja junaka biografske pripovedi sta nemška ekspresionistična slikarka Gabriele Münter in legendarni Rus Vasilij Kandinski, začetnik abstraktnega slikarstva. Kandinski je v začetku 20. stoletja v Nemčiji ustanovil slikarsko šolo Phalanx, Gabrielo (Ello) je prepoznal kot eno svojih najbolj nadarjenih učenk. Med občutljivo Ello in njenim poročenim učiteljem je vzplamtela ljubezen, njuno nezakonsko skupno življenje je trajalo vse do začetka prve svetovne vojne, ko je Vasilij zbežal v Rusijo. Roman poleg tragične ljubezenske zgodbe ponuja pronicljiv vpogled v družbeno dogajanje v turbulentnih obdobjih prve in druge svetovne vojne, predstavi tudi ostale iz skupine avantgardnih umetnikov, ki so strastno iskali nove poti likovnega izražanja, v nacistični Nemčiji pa postali predmet posmeha in grobe uničevalnosti. Predvsem je knjiga poklon slikarki in ženski, ki si je upala, ki je že kot otrok samosvoja sledila svojim sanjam tako v umetnosti kot v osebnem življenju, vendar za to plačala visoko ceno.

Za trenutek je pomislila, da je pismo napisano v njej nerazumljivem jeziku, da bo postalo smiselno, če ga bo dala prebrati še nekomu, ki se spozna na ta jezik, in da je ne bo tako pretreslo. Prazna skodelica na krožničku se je na mizi začela nenadzorovano tresti in brez razloga žvenketati. Oster zvok jo je motil in jezno se je zasrepela vanjo, dokler ni ugotovila, da jo sama drži in da se ji v resnici trese roka. Skodelico je izpustila na tla in pismo držala od sebe kot umazano krpo ali krvavo spodnje perilo moškega, ki so ga zabodli. Z bosimi nogami je podrsavala po podu, vendar ni čutila premikanja. Pod sabo ni čutila trdnega stola ali vedela, kje sploh je. (str. 212)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Slikarka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 7
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi