Zamrznjeni dekleti

Žanrmladinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaIzola, 2011
Založba
Prevod Mateja Malnar Štembal
Ključne besede Anoreksija
Število strani

248

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tematika anoreksije je sedaj že primerno zastopana tudi v literaturi, a redkokatera knjiga je napisana tako kakovostno. Gre za precizno študijo mladostniške psihe (pisteljica se je poučila pri strokovnjakih in pacientih) in prikaz občutka, ki bralca le težko zadrži ob knjigi, a kdor zdrži, spozna vzvode in način funkcioniranja anoreksičnih oseb. Lia odrašča z ločenim očetom, mačeho in polsestro, mama, zdravnica, je občasna inšpektorska obiskovalka. Izvemo, da ima Lia za sabo že pestro zgodovino odklanjana hrane, občasnega samopoškodovanja, zdravljenja. Izvemo, da se je vse to dogajalo s še enim dekletom, s prijateljico Cassie, s katero se proglasita za dvojčici in je sedaj mrtva. Truplo, občutek krivde in družinske razmere jo pripeljejo na staro pot in na rob, kjer nisi ne živ, ne mrtev, si zamrznjen.

Izgubila sem nadzor. Jesti je bilo težko. Dihati je bilo težko. Najtežje pa je bilo živeti. Hotela sem pogoltniti grenka semena pozabe. Tudi Cassie je hotela enako. Naslonili sva se ena na drugo, izgubljeni v temi in tavajoči neskončnih krogih. Preveč se je utrudila in odšla spat. Jaz sem se nekako izvlekla iz teme in prosila za pomoč.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zamrznjeni dekleti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja