Vsi si želimo nebes

4,8
(11)
Žanrdružinski roman (tudi rodbinski), mladinski roman, vojni roman
Narodnostbelgijska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Stana Anželj
Ključne besede Sodni procesi, Glasba, Družina, Ljubezen, Zločini, Prijateljstvo, Bratje in sestre, Svetovna vojna 1939-1945, Junaki
Število strani

486

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

16-17 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj je resnični pogum in kdo je pravi junak

Glavni protagonisti romana so člani družin Claessen in Dusoleil, prebivalci flamske vasice, kjer skušajo preživeti v izrednih razmerah druge svetovne vojne. Pronemška duhovščina nagovarja rosno mlada prijatelja Warda Dusoleila in Jefa Claessna, naj se javita v nemško vojsko ter na ruski fronti branita domovino pred boljševistično nevarnostjo. V Rusijo pa odpotuje le Ward, saj Jefovi starši, izraziti protinacisti, sinu prepovejo odhod. Ward, sicer mladenič presežkov, odličen saksofonist, dobi pečat narodnega izdajalca ter nima več dostopa do Claessnovih, ki jih je imel tako rad. Roman ni le zgodba o tragičnih posledicah vojnih grozot, ki uničujejo prijateljstva, ljubezni, zaupanje ter odlikujejo tiste, ki niso pravi junaki, pač pa tudi pripoved, polna miline in dobrote, ki ju uteleša Remi, glasbeni čudež, najmlajši v družini Claessen. Roman je ob izidu leta 2008 osvojil številne nagrade in se zapisal med klasike mladinske književnosti.

“Poznam igro za dva” reče Remi. Pogledam ga. Ugriznem se v spodnjo ustnico. Če bo mali izvedel, kaj se dogaja, bo stekel proč in se ne bo nikoli več vrnil. Pokimam. Zajamem sapo. “Igro za dva,” rečem. Remija mi ne bodo vzeli. Tega ne bom dopustil. V tišini zajemam juho. Samo cingljanje žlice ob skodelo in tiktakanje ure. Atov kašelj. Mamin molk. Renee, ki teka naokrog kot kokoš brez glave. Nisem junak. Takih tišin ne zdržim (str. 448-449)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vsi si želimo nebes.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 63
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi