Obrisi senc

Žanrdružbenokritični roman, družinski roman (tudi rodbinski), eksistencialistični roman, zgodovinski roman
Narodnostindijska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Urša Červ
Ključne besede Ekstremizem, Etničnost, Odraščanje, Otroštvo, Prijateljstvo, Spomini, Staranje, Stare mame, Starši
Število strani

249

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Bogastvo barv in značajev

V Obrisih senc iz leta 1988 nam pisatelj Amitav Ghosh, doktor socialne antropologije, riše dve vzporedni zgodbi (bratranca in babice), ki se napajata iz spoštovanja družine, etnoloških, kulturnih in zgodovinskih vidikov malega človeka, bogastva narave. Različne karakterje in običaje opisuje z živahno natančnostjo, kritično občuljivostjo za zgodovinska dejstva, nostalgijo za starimi časi. V opisih navad članov obeh družin, popotnikov, beguncev in migrantov, začutimo razlike med vzhodom in zahodom (Indijo in Anglijo) ter pisateljevo človeško globino in na drugi predanost znanosti. To je knjiga o večnih človekovih vprašanjih, vrednotah in idealih, ki so nam položeni že v zibelko, ne glede na to, od kod prihajamo.

“Včasih sem tako mislila. Zdelo se mi je, da sem ga ubila. Mislila sem: morda ne bi šel iz avta, če ga ne bi prisilila, če bi le razumela, kaj sem sploh počela. Bila sem varna, veš – lahko bi šla prav na sredino drhali in nihče se me – angleške memsahib – ne bi dotaknil, a on, on je najbrž vedel, da ga bodo ubili. Leta in leta sem bila dovolj arogantna, da sem verjela, da mu dolgujem življenje. A zdaj vem, da ga nisem ubila: lahko bi ga, če bi želela. Predal se je; šlo je za žrtvovanje. Vem, da tega ne morem razumeti, vem, da ne smem skušati razumeti, saj je vsako pravo žrtvovanje nepojasnjena skrivnost.” (str. 249)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Obrisi senc.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 57
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja