Vodna vrba

Žanrljubezenski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Jerneja Jezernik
Ključne besede Kitajci
Število strani

177

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Bo ljubezen dovolj močna, da bo premagala temne sence bolezni?

Skrivnostni svet Kitajske je Almo Karlin privlačil, že odkar je prvič slišala za to daljno deželo. Svojega kitajskega zaročenca, ki ga je spoznala v Londonu, je celo pripeljala domov v Celje. Pa se ni izšlo.
Ko je na svoji poti okoli sveta v letih 1923-24 obiskala Kitajsko, jo je ta velikanska in raznolika dežela kot teozofinjo navdušila predvsem z mistiko in bogatim duhovnim izročilom. Vse to je potem uporabila pri pisanju svojih romanov in kratkih zgodb.
V romanu Vodna vrba se prepletata ljubezenski zgodbi dveh otrok ugledne družine Ting, najstarejšega sina Ko in najmlajše hčerke Jao (Vodna vrba). Najstarejši sin, ki se je med študijem že navzel zahodnjaških navad in se poročil s svojo izobraženo sošolko, ki ni bila ničkaj po volji njegovim tradicionalnim staršem, že predstavlja prehod kitajske družbe v sodoben svet. Najmlajši sestri pa bolezen prepreči, da bi z ljubljenim Li Caom zaživela v tako željenem družinskem življenju.
Alma Karlin nas prepriča s sočutnimi opisi nežnih ljubezenskih čustev, hkrati pa vpleta v zgodbo tudi globoka duhovna spoznanja.

Novela z originalnim naslovom Welkenda Wasserweide je bila napisana leta 1938 in ohranjena v tipkopisu, pripravljena pri nemškem založniku Maxu Möhringu v Leipzigu, a do izida knjige ni prišlo.

“Nočem imeti nobenega drugega cilja,” je odvrnila Jao, “kot tistega svetlega, h kateremu je usmerjen tisti, ki so ga izbrali za mojega gospoda in gospodarja.” Potem je od zadrege utihnila. Ni se spodobilo govoriti o takšnih rečeh. (str. 109)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vodna vrba.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0