Vijolična kačja pastirica

Žanrdružbeni roman, kratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaČrna na Koroškem, 2023
Založba
Ključne besede Ženske, Samospoznavanje, Mehika, Družabno življenje
Število strani

167

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Iskanje samega sebe na drugi strani oceana

Glavna junakinja romana večkrat nagrajene koroške pisateljice Martine Podričnik je Lučka, ženska srednjih let. Lučka je stereotipna slovenska ženska in mati dveh otrok, ki pa je bila večkrat poročena. V svojem življenju se je spopadala s številnimi težavami in izgubami. Ker se z njimi v domačem okolju ni več znala soočiti, se je odločila, da se bo za nedoločen čas odpravila v Mehiko. Tam je prebivala pri družini mehiške prijateljice Linde, s katero se je spoznala preko spleta. V romanu se prepletajo zgodbe Lučkinega življenja, hkrati pa spoznavamo tudi mehiško kulturo in običaje. Predstavljena so nam največja mehiška slavja, kot sta dan mrtvih in praznovanje “Quinceañere”, ter tudi vsakodnevno življenje. Nekatera poglavja se odvijajo v domu Lindine družine, spet druga na morju, priča smo raznim praznovanjem itd. Zgodba je v posameznih poglavjih predstavljena v obliki pisem, ki jih Lučka naslavlja na Katarino, katere identiteto bralec odkrije šele na koncu zgodbe. V pismih Lučka izpoveduje vsa svoja neizrečena čustva, beleži pa tudi vsakodnevne pripetljaje. Avtorica, ki je dobra poznavalka Mehike, zelo nazorno oriše vse dogajalne prostore in like, kar bralcu omogoči še bolj poglobljeno bralno izkušnjo. Roman ponudi številne like, ki na različne načine vplivajo na Lučkino življenje, najpomembnejšo vlogo pa v zgodbi odigrajo močne ženske, ki skrbijo za dom, moža, otroke ter navsezadnje tudi zase. Tako v zgodbi ne manjka ljubezni, težkih življenjskih zgodb ter tudi veselih trenutkov. Lučka se je skozi celotno zgodbo spreminjala in preobražala, tako da jo na koncu romana bralec zazna v povsem drugačni luči. S knjigo se ne poistovetijo zgolj ženske, temveč vsi, ki se v življenju spopadajo z neizbežnimi situacijami.

Pomislila je na vijolično morje. Vijolična barva prinaša preobrazbo duše. Njej je podarila izpolnitev, v kateri je našla nov smisel življenja.

(str. 120)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vijolična kačja pastirica.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 27
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi