Veliki Gatsby

4,1
(11)
Žanrdružbeni roman, ljubezenski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 1976
Založba
Prevod Gitica Jakopin
Ključne besede Ljubezen, Odnosi, Bogataši
Število strani

223

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ali lahko velika ljubezen premaga toge družbene norme?

Jay Gatsby ima eno samo veliko željo. Ta želja je Daisy Buchanan, mladostna ljubezen. Zgodbo pripoveduje Nick Caraway, ki je na ameriški vzhod prišel, da bi se seznanil s trgovanjem z vrednostnimi papirji. Nick najame malo hiško v West Eggu. Njegov sosed postane Jay Gatsby, ki v ogromni vili prireja zabave za širni bogataški svet. Jay upa, da bo nekega dne skozi vrata stopila tudi Daisy in da bo z vsem bliščem, truščem in sijajem napravil vtis nanjo. Daisy se je po tem, ko je predolgo čakala Jayev povratek iz vojne, poročila z bogatim igralcem pola in nekega dne Jayu s pomočjo Nicka, ki je Daisyin daljni sorodnik in Jayev zaupnik, uspe zvabiti Daisy na srečanje. Vendar je čas 20. let 20. stoletja tudi čas, ko še vedno veljajo toga družbena pravila. Je čas, v katerem med revnimi in bogatimi obstaja točno določena meja. Obstajajo pravila, ki se jih ne krši. Jay, ki je obogatel z nelegalnimi posli, prihaja pravzaprav iz velike revščine. Vse bogastvo tega sveta mu nežno, a bogato Daisy kljub veliki ljubezni ne more pripeljati v njegov trajni objem. Sanje Gatsbya se skrotovičijo v tragedijo, kjer za ljubezen kar naenkrat ni več prostora. Ostane praznina, ki boli.

Glej tudi:

James Gatz, to je bilo namreč pravo ali pa vsaj uradno Gatsbyevo ime. Spremenil ga je, ko je bil star sedemnajst let, in prav v trenutku, ko se je začela njegova kariera – takrat namreč, ko je opazil, da je jahta Dana Codya vrgla sidro na najbolj varljivi plitvini jezer Superior. Tisto popoldne se je v raztrgani zeleni majici in platnenih hlačah po plaži klatil še James Gatz; fant, ki si je izposodil čoln, zaveslal k jahti Tuolomee in povedal Codyu, da lahko pride veter in mu v pol ure razbije jahto, pa je že bil Jay Gatsby.
Po mojem je imel celo tedaj to ime že dolgo pripravljeno. Njegov oče in mati sta bila prizadevna, a neuspešna farmarja; sicer pa ju v svoji domišljiji nikoli ni sprejel za starša. Resnica je namreč bila, da je Jay Gatsby iz West Egga na Long Islandu izhajal iz svoje platonske predstave o samem sebi. Bil je sin boga – če to sploh kaj pomeni, pomeni lahko samo dobesedno to – in tako se je pač moral posvečati poslom svojega Očeta, je moral služiti neki razsežni, vulgarni, pridobitniški lepoti.
(str. 123)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Veliki Gatsby.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 209
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 17
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 30

Morda vam bo všeč tudi