V svojih čevljih : zgodba Alenke Bratušek, prve slovenske predsednice vlade

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2018
Založba
Ključne besede Politika
Število strani

254

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Pri branju je tako, da stopiš v vsakršne čevlje. Če si upaš in zdržiš. Čevlji Alenke Bratušek imajo visoke pete in leopardji vzorec. V njih se ukvarjaš s financami, bankami, gospodarstvom, proračunom in politiko v času in deželici, ki propada. Doma kaj postoriš kot mama. Na vrata ti trka evropska trojka, ki ti bo povedala svoje pogoje, po leopardje nasprotuješ in podpisuješ pomembne dokumente. V štiklah se podaš po svetu, od ruskega do ameriškega predsednika ali papeža. Kdaj ti odleti petka, ko te spotaknejo domači ljudje – pred evropsko in domačo javnostjo. Linč dokončajo mediji v maniri prizora iz “Malene”. Brcnit te pride slehernik. Ne pustiš se sezuti, ko ti čevlje seksistično očitajo. Sezuješ jih le v času elementarne nesreče, ko gaziš k najmanjšim in prizadetim. Knjigo o tvojih čevljih pišejo picec, ki je dobitnik nagrade Kresnik, pa lastnik najpopularnejše detektivke v Sloveniji (da ni tudi to detektivka?:) in tvoji sodelavci, prijatelji, priče. Čeravno si v trenutku slabosti kupiš hlače, najraje ostaneš v krilu. Če ne bi vedela, da berem o Bratuškovi in če ne bi mediji toliko utrjevali negativno snov o njej oz. sploh nič pisali, bi utegnila domnevati, da berem oz. sem v njenih čevljih postala kaka pogumna mitska junakinja.

Ponosna sem na to in še bolj, da smo v mojem kratkem mandatu državo uspeli rešiti pred bankrotom in jo potegniti iz največje krize, v kateri se je znašla po osamosvojitvi. Marsikdaj ni bilo lahko biti “v svojih čevljih”, ampak, ko zdaj pogledam to obdobje, ko v miru razmislim o doseženem – kljub težavam, kljub pomislekom in odkritem nasprotovanju mnogih – mi niti za trenutek ni žal. (str.251)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige V svojih čevljih : zgodba Alenke Bratušek, prve slovenske predsednice vlade.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi