Temna snov

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Ključne besede Odnosi med spoloma, Odraščanje, Psihične travme, Družbene razmere
Število strani

165

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V zbirki prebiramo enajst zgodb z različno tematiko in izvirnim načinom pripovedovanja ter občudujemo pisateljičino domišljijo, s pomočjo katere obravnava osebno in družbeno patologijo. Spregovori o nefunkcionalnih ljubezenskih razmerjih, zlorabi otrok, izkoriščanju delovne sile, smrti, naletimo pa tudi na serijskega morilca, vohuna in darovalca organov. Pri pisanju uporablja različne pristope, od ironije do nostalgije. Prva zgodba nam prinaša priokus znanstveno obarvane fantastike in nam prikaže zelo drugačno podobo posmrtnega življenja, kot smo jih navajeni. Znanstvenik s področja biologije na poti na znanstveni simpozij, na katerem namerava predstaviti inovativni način zdravljenja raka, doživi prometno nesrečo in umre. Ker je registriran kot darovalec organov, njegova jetra končajo v drugem človeku, posebnost zgodbe pa je, da ohranijo zavest svojega originalnega lastnika. Pravzaprav se je našemu znanstveniku izpolnila želja, da svojega organizma ne prepusti naravnemu gnitju, ampak kak del svojega telesa in s tem metaforično gledano sebe ohrani pri življenju, vendar si pri tem seveda nikakor ni predstavljal takšnih razsežnosti. In smola, znašel se je v telesu prejemnika, ki si ga sam nikakor ne bi izbral, še huje, tak tip ljudi je naravnost preziral. Jeznemu in razočaranemu ne preostane drugega, kot jadikovati nad svojo usodo in izločati žolč. Pridih fantastike najdemo tudi v orwelovsko obarvani zgodbi, ki opisuje totalitarizem birokratskega aparata. Država se vmešava v rojevanje otrok in predpisuje strogo obdavčitev za neizpolnjevanje zahtev natančno začrtanega reprodukcijskega plana. Znajdemo se v družbi, ki se niti ne zdi tako fantastična, ampak bi se prav lahko tudi uresničila oziroma se je ponekod morda že. Ne tako oddaljen se zdi tudi tehnološki napredek v zgodbi, ki prikazuje, kako je mogoče človeku podobnega robota ne le uporabljati kot gospodinjskega pomočnika, ampak lahko celo nadomesti ljubezenskega partnerja. Velikokrat je med ljudmi izrečenih premalo besed. O tem je prepričana žena, katere mož po hudem prepiru umre v prometni nesreči. Ali pa takrat, ko tragičnemu razpletu botrujeta ljubosumje in alkohol. In otroštvo je seveda poligon za stiske, ki uravnavajo življenje v odraslosti. In še in še in še … Pisanje, ki ga bralec zlepa ne bo pozabil.

Glej tudi:

“Zdaj vem, da če sem že podpisal kak dokument o darovanju organov, bi moral postaviti tudi pogoje o njihovem prejemniku, ker zdaj si lahko to svojo kartico s formularjem vred zataknem v rit! No, bi si lahko, če bi rit imel, pa je nimam! Ker ta, v katerega so me vsadili, moja jetra in s tem mene, je zame, za moj življenjski slog, ki sem ga živel, in moj svetovni nazor – tega pa še imam! – žaljiv in povsem nesprejemljiv. Vsajen sem namreč v popolnega kretena, ki od jutra do večera v natikačih šlapa po stanovanju, bulji v televizor, blebeta neumnosti, in to take, ki jih moj znanstveni um prenaša težko. Ko v slušalko razlaga o svojem počutju in metodi transplantacije, bi ga najraje ubrisal, saj o osnovah biologije in medicine nima treh čistih, znanstveni pojmi pa mu letijo iz ust kot kugle iz usrane oslove riti.” (str. 14)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Temna snov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja