Strasti : ljubezni in usode, ki so spremenile zgodovino

Žanrkratka zgodba, življenjepis / biografija
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2008
Založba
Ključne besede Zgodovina, Ljubezenski partnerji
Število strani

235

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Noro in zapleteno, duhovito in pretresljivo

Kako lahko velike ljubezni ali strasti iz preteklosti vplivajo na navadne zemljane in na zgodovino sveta. Duhovite in obenem subtilne pripovedi o ljubezni med Sonjo in Levom Tolstojem, Kleopatro in Markom Avrelijem, Yoko Ono in Johnom Lenonom in drugimi znanimi pari iz bližnje in daljne preteklosti. Temeljijo na resničnih biografskih podatkih in dokumentih (kar je razvidno tudi iz bibliografije). Vanje se je poglobila Rosa Montero, se skušala vživeti v junake in jih razumeti, in tako ustvarila 18 izjemnih ljubezenskih zgodb. Vredno branja že zaradi avtoričine duhovitosti in pronicljivega poznavanja človeške duše. Knjiga z uvodom in epilogom, v katerem razmišlja o strasti in ljubezni.

Prevod dela: Pasiones. , O avtorici na zavihku ov., Bibliografija: str. 232-235.

Na pot so se podali jeseni leta 1524. Na začetku je šlo vse, kot je bilo treba. Potem pa je Cortez nekega dne “v pijanem stanju”, kot je nekdo zapisal v kroniki, Marino poročil z enim izmed svojih vojaških poveljnikov, Juanom Jaramillom. Bi lahko bil še bolj krut? Po osvojitvi Mehike mu Malinche namreč ni več koristila. Svojo usodo je sprejela povsem tiho, dostojanstveno in pogumno, kot je tudi sicer hodila skozi življenje, kar je Bernal tako zelo občudoval.

Toda zdi se, da se je od takrat za Corteza vse spreobrnilo – kot da bi bila dona Marina talisman, ki mu je prinašal srečo. Potovanje se je sprevrglo v pravo nočno moro, eno leto so tavali po pragozdu, lačni in bolni, med tem pa so ga uradniki, ki jih je osvajalec pustil v Mehiki, razglasili za mrtvega in zasegli njegovo haciendo. Cortez si je sicer opomogel in še nekajkrat potoval v Španijo, se drugič poročil in imel otroke, toda njegova zvezda se ni nikoli več tako bleščala. Njegovo življenje je propadalo vse do smrti leta 1547, ko je imel dvainšestdeset let. (str. 139-140)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Strasti : ljubezni in usode, ki so spremenile zgodovino.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja