Štiri ljubezni : [eseji o naklonjenosti, prijateljstvu, erosu in agape]

Žanresej
Narodnostangleška književnost, irska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Mateja Jančar
Ključne besede Ljubezen, Prijateljstvo, Erotika, Rodbine
Število strani

162

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Ljubiti, pomeni biti ranljiv

C. S. Lewis je deloval kot literarni zgodovinar v Oxfordu in Cambridgeu, sicer pa je široko znan kot avtor z izvirnimi duhovnimi arhetipi prežete fantastike, tako za mladino kot odrasle. Posvečal se je tudi esejistiki, filozofski in teološki, kamor spada tudi delo pred nami.
V njem so obravnavane štiri oblike ljubezni: naklonjenost, prijateljstvo, eros in agape. Te oblike so razdelane kot različne vrste pozornosti, ki se v smislu ‘pogojevanja v ljubezni’ stopnjujejo; od sorodstvene naklonjenosti in prijateljstva, utemeljenega na istih zanimanjih, preko v telesu zasidrane erotične predanosti med moškim in žensko, do brezpogojne (agape) božanske ljubezni. Kljub zahtevnosti tematike se po zaslugi avtorjeve praktičnosti in prizemljenosti branje doživlja kot zanimiv in slikovito napredujoč sprehod skozi plastično naslikano dinamiko ljubezenskih odnosov med sorodniki, prijatelji, ljubimci in tistimi, ki v vsakem človeku že vidijo samega sebe in ga tako tudi sprejemajo.

In bridka šala je, da eros, čigar glas na videz govori tako rekoč iz večnega kraljestva, sam ni nujno niti trajen. Splošno znano je to najbolj smrtna med našimi ljubeznimi. Svet odmeva od pritožb nad njegovo nestanovitnostjo. Bega nas le kombinacija te nestanovitnosti in trditev o njegovi stalnosti. Biti zaljubljen pomeni načrtovati in obljubljati doživljenjsko zvestobo. Ljubezen daje obljube, ne da bi jih kdo zahteval; ni je mogoče odvrniti od zaobljubljanja. ‘Vedno ti bom zvest,’ je ponavadi ena prvih besed, ki jih izusti. Ne hinavsko, ampak iskreno.
(str. 131)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Štiri ljubezni : [eseji o naklonjenosti, prijateljstvu, erosu in agape].

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja