Siddharta : indijska pesnitev

4,7
(12)
Žanrfilozofski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Jaroslav Novak
Ključne besede Samospoznavanje, Duhovnost, Samozavedanje
Število strani

163

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Postani, kar si.

Siddharta je eno najbolj branih del Nobelovega nagrajenca za literaturo, Hermana Hesseja. Prevedeno je bilo v vse svetovne jezike in je doseglo naklado preko 6 milijonov izvodov. Na nastanek romana so močno vplivale eksistenčne stiske, ki jih je avtor doživljal na poti k svojemu prebujenju. V “indijski pesnitvi” spremljamo življenjsko pot Siddharte, pripadnika zgornjega hindujskega družbenega razreda, ki že v mladosti začuti nemir v duši in nezadovoljstvo nad samim seboj. Zato stopi na pot učenja, iskanja uvida v lastni jaz, na “pot poti”. Žejo po spoznavanju skuša pogasiti na različne načine. Na duhovnem potovanju išče odgovore v askezi, osamitvi, posvetnih užitkih premožnega človeka, naukih Vzvišenega Bude, glasu reke … “Čudežni ovinki”, ki jih je delalo njegovo življenje, so omogočali zorenje njegovega duha in ga usmerjali k spoznanju.

Glej tudi:

V tej uri se je Siddharta prenehal spopadati z usodo, prenehal je trpeti. Na njegovem obrazu je cvetela vedrina védenja, ki se mu ne upira nobena volja več, ki pozna Popolnost, ki je sporazumno z reko dogajanja, s tokom življenja, ki je polno usmiljenja, polno sočutnosti, predano toku, pripadajoči del Enotnosti.
(str. 118)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Siddharta : indijska pesnitev.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 143
Komentarji: 0
Število ocen: 12
Želi prebrati: 13
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 28